Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Positiva tongångar för vårdcollege

Äldreomsorgsnämnden är positiv till ett vård- och omsorgscollege i Gävleborg.
– Den satsningen kan göra yrket attraktivare, säger ordförande Torbjörn Rönnkvist.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka pågår samtal mellan tjänstemän i Gävleborg om möjligheten att starta en certifieringsprocess i Gävleborg. I den pågående arbetsgruppen finns nu företrädare för arbetsgivarna från i stort sett alla länets kommuner, landstinget, privata vårdgivare och Högskolan i Gävle.

Orsaken till att detta arbete har påbörjats är dels behov av ökad kvalitet på utbildningen för att få fler förstahandssökanden till omvårdnadsprogrammet, dels oron inför det växande rekryteringsbehov som förväntas komma med stora pensionsavgångar och växande volymer inom äldreomsorgen.

– Vi är jättepositiva och hoppas att ansökan uppfyller de kvalitetskriterier som finns. Även Bollnäs, Hudiksvall och Gävle är positiva. En möjlig plats för ett college är Gävle, säger Torbjörn Rönnkvist, ordförande äldreomsorgsnämnden.

Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en satsning på ungdoms- och vuxenutbildning i samverkan med arbetslivet.

Personer som redan arbetar inom vård- och omsorgsområdet får dessutom möjlighet till kompetensutveckling.