Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pr-mässigt Poltava

ngen ska komma och säga att bara unga saknar omdöme och erfarenhet. Dagens ekonomiska kris visar att dåligt omdöme – eller kanske rättare sagt avsaknad av omdöme – kan återfinnas på många håll. Med åren tillkommer nämligen uppenbarligen också girighet i glasklar tappning.

I en rikstidningen fanns häromdagen tre sidor om bankkrisen och en sida där huvudrubriken löd ”Stor risk för sänkt pension”. Försäkringskassan har ju gjort en beräkning av hur mycket pensionerna – utom garantipensionerna – sjunker nästa år. Den vanligaste pensionen är 12 000 i det statliga systemet och där blir det på grund av att den så kallade bromsen slagit till 529 kronor mindre i månaden. Högsta belopp, 20 000 kronor i den pension som utbetalas via staten, minskar med 880 kronor.

Det är mycket svårt att se att det ska finnas någon som helst förståelse för bank- och företagsledningarnas löner och bonusar. Saab försvinner uppenbarligen, IF Metall går med på lönesänkningar och deras linje sprider sig över landet, stora Volvo har kommit överens med facket om lönesänkningar, kommunerna testar också idén om lönesänkningar – vi står alltså i en totalt unik situation. Blygsamma lönesummor krymper.

Då klappar den ekonomiska eliten till. Klädsamt avstår några från bonusar men på djupet förstår inte många vad som händer.

Minst tycks SE-banken och dess vd Annika Falkengren förstå. Hon meddelade att hon avstår från bonus – men när hennes lönehöjning blev känd möttes det av en kritikstorm från aktieägare och allmänhet och ett extra styrelsemöte på fredagen resulterade i att SEB-ledningen inte får några lönehöjningar i år. Enbart efter yttre påtryckningar således, inte av eget förstånd och omdöme.

SEB reser nu på stor konferens till ett lyxigt alphotell med skyhöga priser, detta också fullständigt okänsligt för vad som krävs i dag. Varför inte i Sverige eller Norge, frågar sig många. Affärsvärldens Jon Åsberg kallar resan för ett ”pr- mässigt Poltava”. Det kan gälla inte bara lyxresan utan bankens hela agerande. Allmänheten är inte fullt så dum som bankledningen uppenbarligen tror.

Och medelpensionen som ska sänkas, om inget regeringsingripande sker, ligger som sagt på 12 000 kronor och a-kassan är inte heller mycket att skryta med.

TORD BERGKVIST

f d politisk redaktör