Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prag - historia, shopping och öl

Bästa maten, bästa ölen, bästa shoppingen, bästa kulturen – vi guidar dig till en fulländad weekend i Tjeckiens huvudstad.

TRE MÅSTEN

Europas kanske vackraste och mest romantiska huvudstad har ett överdåd av valvbroar gränder, palats och spiror. Prag är ett koncentrat av Europa och ett historiskt smörgåsbord vars viktigaste ingredienser är Karlsbron, Pragborgen och torget i Gamla stan.

En lika välkänd som given attraktion. Omöjligt att fotografera utan att få med minst 50 andra turister med kameror på bilden, eller för den del porträttmålare, spelmän och försäljare som kränger billiga smycken. Men den över 600 år gamla bron är vacker, särskilt kvällstid. Från brotornet mot gamla staden har man en fantastisk utsikt över staden.

Redan nere från Vltavas flodstränder ser man hur slottet vakar över stan, man går utmed barockbyggnader uppför Mala Stranas backar och stegar in genom slottsportarna mot magiska St Veitskatedralen.

Slottet, som är en labyrint av salar, murar och värn, byggdes på 800-talet av prins Borivoj och var under åren 1000 till 1500 hem åt Böhmens kungar.

Området vimlar av historiska sevärdheter som till exempel romerska promenadvägar och parker.

Torget i Gamla stan, Staromestske Namesti, som är Prags hjärta tillhör Europas vackraste. Runt torget letar sig smala gränder fram mellan renässans och kubism, mellan vinstugor och fik, den mest besökta gränden är Karlovagatan som letar sig fram mot Karlsbron. Torget, som på 1000-talet var en livlig marknadsplats, är i dag ett självklart stopp för alla Pragbesökare, för att njuta av de vackra byggnaderna och för att ta en öl på någon av alla uteserveringar. Kanske inte billigast i stan, men ändå nödvändigt. Lägst priser håller U Radnice bredvid Rådhuset.

TRE RESTAURANGER

Prag kanske inte är känt som Europas gourmetstad, men köket ska inte underskattas. Den inhemska maten är – låt oss säga – rejäl med många olika kötträtter som serveras med knödel. Mat är fortfarande billigt nöje. Prags restauranger stänger tidigt. Att hitta något ätbart efter 22.00, är en utmaning.

U Modre Kachnicky

Liten, sober restaurang med träinredning och tung mat som till exempel vildsvinsstek med champinjoner och helstekt anka med inlagda päron på menyn. Parlamentets medlemmar sägs stärka sig här inför hårda sejourer. Ligger i Gamla stan.

Michalska 16, Stare Mesto, tel 02-242 134 18, www.umodrekachnicky.cz.

U Kalicha (Bägaren)

Klassiskt ställe som drivs av krögarbröderna Töpfer, och som absolut är värt ett besök. På väggarna hänger teckningar och över borden ler den rundlätte soldaten Svejk och korpraler mot oss. På menyn står löjtnant Dubas potatisplättar och fältprästen Katz rullader och på borden ligger stärkta linnedukar.

Adress: Na Bojisti 12, tel 02-961896001. www.ukalicha.cz, ukalicha@ukalicha.cz.

Pravda

Sekelskifteselegans med kristallkronor och ljus på borden, kypare i uniform, behaglig pianobar och mångsidig meny. Här serveras allt från afrikansk och asiatiskt till tjeckisk mat.

Info: Parizska 17, Josefov, tel 02-223 262 03, www.pravdarestaurant.cz.

TRE SHOPPINGMÅL

Prag är en av Europas nya stora shoppingstäder. Märkeskläder håller ungefär samma prisnivå som hemma, annars är det mesta fortfarande billigt. Riktiga fynd görs i secondhand-affärer och på marknader.

Största shoppingstråket

I det så kallade Gyllene korset, där Václavplatsen och den glassiga shoppinggatan Na Pr’kope möts, ligger varuhusen och boutiquerna vägg i vägg. Missa inte den vackra shoppingarkaden Lucerna Pasaz som har en diskret ingång från Václavplatsen. Eftersom det också finns många restauranger i det Gyllene korset kan man lätt avsätta en dag här.

Pragmarknaden i Holesovice

Stort marknadsområde i stans gamla slakthus. Billigt, bra och emellanåt också smaklöst. Stickade tröjor, importerade jeans, sprit, hemelektronik, allt i ett ostrukturerat huller om buller. Massor med folk och trångt. Pruta!

Info: Holesovice. Gatan Bubenske Nabrezi, öster ut längs floden från tunnelbanestationen Vltavska.

Art Deco

Antika möbler, smycken och secondhand-kläder med inriktning mot 1920- och 30-talen. Rolig boutique som dessutom är helt nödvändig för dig som söker en bredbrättad hatt.

Info: Michalska 21, Stare Mesto, tel 02-242 230 76.

TRE MUSEER

I Prag finns så många museer att det kan vara svårt att välja. Här är våra tips på några höjdpunkter.

Nationalmuseet

Prags tyngsta konstutställning. Fokus på landets mest briljanta artister, Karel Purkyne, Max Svabinsky, Frantisek Bilek med flera. Men också alster från det nya årtusendet. Sbirka moderniho a soucasneho umeni,Veletrzni palac. -Dukelskych hrdinu 47, Holesovice, tel 02-243 011 22, www.ngprague.cz.

Muzeum komunismu, Kommunistmuseet

Från Lenin och Stalin till sammetsrevolutionen. Museet illustrerar med foto, ljud och propaganda hur de 40 åren med kommunistiskt styre tedde sig. Har fått kritik av historiker, men är ändå väldigt populärt. En rolig detalj: det ligger i samma hus som ett kasino och McDonalds.

Info: Na Prikope 10, tel 02-242 129 66, www.muzeumkomunismu.

Mozart museum

Ligger i en vacker 1700-talsbyggnad där Mozart hittade inspiration till och också skrev Don Giovanni.

Info: Villa Bertramka, Mozartova 169, Smichov, tel 02-573 174 65, www.bertramka.cz

TRE ÖLHAK

Trött i fötterna? Börjar du bli törstig efter alla museum, gränder och turer över Karlsbron? Kom då ihåg att du är i Prag och gå till en ölstuga. Slå dig ner, titta på folk och njut av drycken som är så intimt förknippad med Tjeckien. Det är ett billigt nöje. En stor öl kostar runt 15-20 kronor.

U kocoura (Katten)

Genuin ölstuga i mitt i turistområdet mellan Karlsbron och slottet. Budweiser Budvar på fat. Är du hungrig serveras en mycket god tallrik med skinka, knödel, kyckling, saltgurka och varm rödkål. Besöks bland annat av äldre farbröder som väljer stället för sin söndagspilsner.

Adress: Nerudova 2, mellan Karlsbron och slottet.

U Fleku

Världens äldsta bryggeripub som har serverat öl i mer än 500 år. Andas historia med sina tunga ljuskronor av järn och repiga långbord. Servering både inomhus och utomhus. Har plats för 1200 gäster.

Visst är det en turistfälla, men vad gör det när ölen är unik och ytterst välsmakande. Här finns dessutom ett ölmuseum.

Adress: Kremencova 11, tel 02-24915118.

Pivovarsky Dum

Ser tämligen trist ut utifrån, men är något helt annat när man kommer in. Här är det fest. Detta är ett framgångsrikt mikrobryggeri som serverar ljust och mörkt öl serveras bland bryggkar och vörtpannor.

Här finns massor av roliga ölsmaker, som till exempel banan-, kaffe,

körsbärs- och champagneöl. Vällagad, prisvärd tjeckisk husmanskost. Detta är en favorit.

Adress: Lipova 15, Prag 2, tel 02-96216666. www.gastroinfo.cz/pivodum, pivodum@iol.cz.

Per Johnsson/Respass

per@respass.se