Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktik ska bryta normer

/
  • Jesper Skoglund kommer att sakna Louie och Dominic Hillström, liksom de andra barnen på Källbackens förskola. Praktiken har varit intensiv men rolig.
  • Jesper Skoglund och Reza Parvar tycker att praktiken på Källbackens förskola varit lärorik.

Drygt 130 högstadieelever har deltagit i tre sommarkurser, en satsning med målsättning att introducera ungdomar för "otraditionella yrken". GD besökte Jesper Skoglund och Reza Parvar under deras sista dag på Källbackens förskola.

Annons

– Det känns jobbigt att det är sista dagen, konstaterar Reza Parvar och kastar en vakande blick på de lunchande barnen.

Han och Jesper Skoglund har tillbringat tio intensiva dagar på Källbackens förskola. Under fredagen kommer de att träffa de andra deltagarna i kursen "Killar i barnomsorg" för att prata om sina erfarenheter. De är båda glada att de tog chansen att prova på yrket.

– Man lär sig att prata med och förstå barnen. Det ska bli skönt med sommarlov, men jag hade gärna stannat längre, säger Jesper Skoglund.

De börjar båda i 9:an till hösten, och är fortfarande osäkra på sitt gymnasieval. Det kan bli sjöfart, eller möjligtvis teknik.

– Men jag kan absolut tänka mig att jobba med barn. Förr var det ett kvinnoyrke, men det behövs män också, säger Jesper Skoglund.

Handlaren Maria Hall är jättenöjd med killarnas insats, och håller helt med.

– Vi har världens bästa jobb, men vi behöver både män och kvinnor.

Kanske är det även några tjejer som väljer teknik till hösten, då de erbjöds "Tjejer och teknik" som sommarkurs. Så medan killarna läst, lekt och umgåtts med barnen har tjejerna byggt solcellsbilar och besökt tunga industrier. Att begränsa valet av sommarkurs utifrån kön är inget som Catrina Meurling, en av de kursansvarig, upplever som problematiskt.

– Det här är ett projekt med mål att visa det tjejer och killar traditionellt inte håller på med. Intresset har varit stort och jag hoppas på en fortsättning, säger hon.

Deltagarna har även fått ta del av föreläsningar om jämställdhet och arbetsmarknad.

Mer läsning