Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Praktik utomlands lockar fler

Andelen Gävleungdomar som gör internationell feriepraktik har ökat med 172 procent på tio år. Felix Agner tog chansen att åka till Frankrike.

– Det var ganska nervöst, men väldigt roligt, säger han

År 2002 erbjöd kommunen för första gången elever i årskurs 2 på gymnasiet att göra internationell feriepraktik i ett annat europeiskt land.

36 ungdomar åkte iväg den sommaren och därmed var bollen i rullning. I somras, tio år senare, packade 98 ungdomar sina väskor och reste till sina praktikplatser.

– Informationen sprids mycket från mun till mun, säger samordnare Mari Benktson på Arbetsmarknadsenheten, AME.

Felix Agner som läser naturvetenskapsprogrammet med internationell inriktning på Vasaskolan var en av 146 ungdomar som sökte en praktikplats inför sommaren. Han blev en av 98 utvalda och fick chansen att arbeta på ett vandrarhem i Nice.

– Vi fick städa, hjälpa till med disk och bädda men hade också en hel del fritid då vi kunde göra kortare resor, säger han.

Innan resan var han rejält taggad, men nervositeten slog till när han väl kom fram. Då insåg han att språkkunskaperna kanske inte riktigt räckte till trots fem års tragglande av skolfranska.

– Jag trodde det skulle vara lättare att prata franska än vad det var. De pratade väldigt fort och var inte så bra på engelska heller, säger han.

I somras fanns det praktikplatser i åtta olika länder, bland annat på ett stuteri i Slovenien, en möbelfirma i Österrike och en restaurang i England. Allra flest elever hamnade i Spanien där fem olika arbetsgivare tog emot totalt 39 ungdomar under sommaren.

– Praktiken är en bra merit att ha med i ditt CV när du söker jobb i Sverige sen, säger Mari Benktson på AME.

Kommunen betalar resan, bostad och ett matbidrag på 1 000 kronor (om inte arbetsgivaren står för maten). Dessutom får alla praktikanter ett stipendium på 375 kronor i veckan som ska fungera som fickpengar och täcka oförutsedda utgifter på plats.

I år var kostnaden för en elevs internationella feriepraktik cirka 7 800 kronor för i snitt tre veckor. Att jämföra med de 6 500 kronor som är snittkostnaden för två veckas praktik på sommaren i kommunen.

– Det har varit ett framgångsrikt koncept. Det är väldigt roligt att läsa rapporterna från de ungdomar som varit iväg, säger Mari Benktson.

Felix Agner sammanfattar veckorna i Nice som roliga och lärorika men även nervösa och stressiga. Han skulle definitivt kunna tänka sig att jobba utomlands igen.

– Det var kul bara att åka utomlands och ta hand om sig själv. Och att få använda franskan utanför skolan, säger han.