Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Präst får två årslöner när han slutar

SANDVIKENDen präst i västra Gästrikland som 1999 dömdes för rattfylleri slutar nu sin anställning.Han har nått en överenskommelse med sin församling som ger honom två årslöner när han slutar.

Det var i december 1999 som prästen dömdes för grovt rattfylleri för att hösten 1998 ha kört bil med nästan två promille i blodet. Hans bilfärd slutade med att han backade in i ett träd intill kyrkan och fastnade med motorn rusande.
Först erkände han brott men påstod senare att han druckit ur en flaska likör efter krocken för att lugna sig. Det trodde inte tingsrätten på och dömde honom till skyddstillsyn i kombination med ett vårdprogram. Mannen fick efter ett beslut från Domkapitlet behålla sitt arbete.

Nytt åtal
I mars i år åtalades prästen igen. Den här gången för att ha fortsatt köra bli trots att hans körkort drogs in på grund av den tidigare rattfylleridomen. Prästen förnekade det senaste brottet och sa att han inte förstått att körkortet var ogiltigt.
Rättegången äger rum vid Sandvikens tingsrätt om några veckor och då avgörs det om prästen också kommer att dömas för olovlig körning. Men redan nu står det klart att han slutar som präst i sin församling.
- Vi har förhandlat under hela våren, säger prästens chef som är kyrkoherde i församlingen.
MBL-förhandlingar med facket har resulterat i två årslöner när han slutar.
Det är inte enbart den tidigare domen och det nya åtalet som är orsaken till att prästen får sluta, även om det spelar in i sammanhanget.
- Den första domen har inte med det att göra. Alkoholism är ju en sjukdom som ska rehabiliteras och det har det inte varit några problem med. Det handlar i stället om hans sammantagna siutation, säger kyrkoherden.
Prästen är i dag delvis sjukskriven på grund av en trafikskada som bland annat orsakar koncentrationsstörningar. Det är sjukdomen som är den övervägande orsaken till att mannen nu slutar sitt arbete, säger kyrkoherden. Han kan dock fortfarande verka som präst, skulle han vilja söka ny anställning i en annan församling står det alltså honom fritt.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se