Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Präst körde utan körkort - nu flyttar han från orten

SANDVIKENI går hölls rättegången mot en äldre präst i Gästrikland som är misstänkt för grova olovliga körningar.Mannen erkände att han kört bil, men bestrider ansvar då det inte varit något brottsligt uppsåt.

- Jag har hela tiden trott att jag skulle få köra bil eftersom myndigheterna inte tagit mitt körkort, försvarade sig prästen.
Det var i juni 1999 som prästen dömdes för grovt rattfylleri. Ett halvår senare fastställde Hovrätten domen skyddstillsyn. I maj 2000 skickade länsstyrelsen ett beslut till mannen att hans körkort skulle dras in med en spärrtid av tolv månader.
- De första månaderna körde jag inte bil utan bara väntade att myndigheten typ polis skulle komma hem och ta mitt körkort, berättade prästen. Men när jag inte hörde något började jag köra bilen en gång i månaden för att lämna sopor på sopstationen.
- Jag har talat med andra personer som varit i ungefär samma situation och där har myndigheten alltid tagit körkortet och det finns även fall där polisen glömt att hämta kortet.

Avslöjad vidolycka
Allt uppdagades i december i fjol när mannen kom till en trafikolycka.
- Det var frugan som kom hem och sa att det inträffade en svår trafikolycka och som präst ville jag vara på plats och hjälpa till.
Polisen gjorde en körkortsfråga och allt uppdagades.
Prästen menade att så länge som han hade körkortet var det fritt fram att köra.
- Jag anser att det är myndigheten som ska kontakta mig och inte jag dem, sa prästen.
Prästen hade kallat två vittnen, men det enda som visade sig var att prästen inte berättat för dem att han fått papper från länsstyrelsen att hans körkort var indraget.
- Det fick jag reda på för någon dag sedan, berättade ett vittne.
Prästen berättade också att han nu haft sin avskedspredikan i den församling han verkat i.
- Jag kommer också att flytta från orten den 1 juli, berättade prästen. Bygden är pratglad och i och med att kyrkoherden gjort uttalanden om mig väljer jag att flytta.
Dom i målet kommer den 25 juni.

JÖRGEN LARSSON