Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prästerna vill in på Köpis

GÄVLE
Nu ska Gud och mammon samsas under samma tak - Valbo köpcentrum.

Från mitten av september kommer präster och en diakon från Valbo församling att finnas där en dag i veckan för att prata med den som vill.
- Tanken är att de ska finnas där som medmänniskor, inte föra ut något kyrkligt budskap, säger centrumledare Ann-Sofie Wesslén-Weiler.
Idén kläcktes av kyrkoherde Anders Lindgren sedan han fått höra talas om ett liknande projekt i Grämby Köpcentrum utanför Uppsala.

"Många ensamma"
Han kontaktade Ann-Sofie Wesslén-Weiler som nappade på förslaget att låta kyrkans folk erbjuda affärernas kunder samtal.
- Oavsett om du är tolv år och osams med mamma eller är vuxen och ligger i skilsmässa kan det vara skönt att ha någon utifrån att prata med, säger Ann-Sofie Wesslén-Weiler.
- Dessutom finns det finns många ensamma människor i dag.
Tanken är att samtalen ska föras ute i köpcentrat på en bänk eller över en kopp kaffe. Men vid behov finns ett rum att tillgå för lite mer privata samtal.
Och prästerna och diakonen kommer inte att tvinga folk att stanna och prata om de inte vill.
- De kommer att ha en försynt framtoning så att ingen känner sig pådyvlad en kristen tro.

Hur kommer kunderna att känna igen personalen från kyrkan?
- Du känner igen dem på prästkragen. De kommer inte att ha långa mantlar eller prästkläder utan jeans och en tröja.
Gefle Dagblad har bett kyrkoherde Anders Lindgren om en kommentar. Han vill inte uttala sig förrän den 16 september då inblandade från kyrkan och Valbo köpcentrum kallat till presskonferens.

ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Fotnot: Personalen från kyrkan kommer att finnas i Valbo Köpcentrum på tisdagar klockan 13-16 med start den 16 september.