Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prefekt vid högskolan hoppar av i protest

Tore Nilsson, prefekt vid institutionen för humaniora och samhällsvetenskap på Högskolan i Gävle, hoppar av sitt uppdrag i protest.
– Det här är en markering från min sida. Etablerade beslutsvägar respekteras inte och ärenden bereds inte på ett schysst sätt. Det finns inte förutsättningar för mig att kunna ta ansvar för verksamheten på min institution.

I förra veckan lämnade han in sin begäran om att bli entledigad från sitt uppdrag som prefekt.

– Det är flera händelser som ligger bakom, den senaste var ett flagrant exempel på hur det inte får gå till. Då kände jag att jag inte kan vara kvar.

Förslagen till beslut om programutbudet på högskolan ska enligt regelverket ske i flera steg, enligt särskilda direktiv där många faktorer vägs in, bland annat högskolestyrelsens synpunkter. De ska sedan läggas fram för beslutande nämnd.

Tore Nilsson arbetade, tillsammans med andra berörda, med att ta fram ett sådant förslag när plötsligt chefen för utbildnings- och forskningskansliet lade fram ett eget förslag, som delvis gick igenom i nämnden.

– Jag kan acceptera beslut som är schysst beredda. Problemet med det här beslutet är att det påverkar åtminstone tre examensämnen här på institutionen och får stora konsekvenser. Och det är överhuvudtaget inte berett, man har inte ens konsulterat berörda. Det var det som gjorde att jag gick i taket, säger Tore Nilsson.

Det aktuella förslaget till beslut rör dramapedagogprogrammet, som samarbetar med Västerbergs folkhögskola. Chefen för utbildnings- och forskningskansliet konsulterade inte rektorn för folkhögskolan innan han lade fram förslaget till beslut, som går ut på att ta bort programstatusen och ersätta den med så kallad rekommenderad studiegång.

– Programstatusen är viktig. Den signalerar stabilitet och en början och ett slut. Programmet har dessutom fungerat väldigt bra. Studenterna är nöjda, och programmet har ett gott anseende i landet. Det är dessutom en riksunik utbildning, säger Tore Nilsson.

Tore Nilsson rekryterades från Högskolan i Dalarna till Gävle 2005. Han är i grunden lektor i engelska och har disputerat i engelsk språkvetenskap.

Han kommer nu att gå tillbaka till sin lektorstjänst i engelska på högskolan.

Beslutet att hoppa av uppdraget som prefekt har vuxit fram under ganska lång tid, säger han.

– Det har gradvis gått upp för mig att det är mycket som sker informellt och många beslut som i praktiken tas i korridorerna. Vi är en akademisk organisation, men vi är också en statlig myndighet, där beslut regleras av förvaltningslag och högskolelag. Jag hoppas det kan bli en väckarklocka och att man kan få ledarskapet att fungera som det ska.