Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för Gävles nya operaförening

Operan är inte lätt att ta kål på i Gävle. Gävle Musikdramatiska Teater gick i konkurs, men ur askan reser sig föreningen Gävleoperan. Till helgen väntar två tillfällen att se deras nya operakavalkad.

Först ut är Gävlepubliken, som får leta sig till Solängsskolan på lördag kväll. Dagen efter får Sandviken höra kända operaklassiker i Musikverket, Kulturcentrum.

Gävle Musikdramatiska Teater gick i konkurs hösten 2015 efter att ha satsat för stort och ambitiöst på "Tosca" i Staffans kyrka. Gävleoperan har lärt sig av detta och har en ny strategi. I stället för storsatsningar som "Tosca" riktar de nu in sig på konserter som denna kavalkad.

– Alla som var med i Gävle Musikdramatiska Teater är inte med här, men vi är många som har gått vidare, säger Matilda Orrling som är en av sångarna.

Skillnaden är att programmet styrs av vilka sångare som är intresserade av att vara med. I en hel operaföreställning krävs många fler roller och auditions för externa sångare hålls.

– Det blir betydligt enklare så här. Vi kan anpassa programmet efter vilka som vill vara med.

Förutom Matilda Orrling medverkar Anna-Sara Berencreutz, Eva Helde, Lykke Silfwerbrand, Björn Selim, Jana Lind och Matilda Götlund.

Den första av konserterna (nästa helg väntar också en konsert i Bollnäs) förstärks ensemblen av elever från Solängsskolans musikprofil som står för musikalinslag.

Publiken kan vänta kända örhängen ur de stora operaklassikerna som "Carmen", "Trollflöjten" och "La Traviata".

Läs mer: Kristian Ekenberg om att publiken i Gävle sviker operan