Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för Grevinnan

Annons

Gävle har som bekant stolta operettraditioner. Det är bara att erinra sig Gävle lyriska från början av sextiotalet då bland andra Carina Portnow och Bertil Carlbaum - ”Bomben” med alla och envar - skapade Gefle Lyriska.Nu är det ideella Lyriska Sällskapet Gävleborg som driver traditionen vidare och i morgon fredag (klockan 9) är det på Folkets hus i Gävle dags för sällskapets femte y premiär - ”Grevinnan Maritza”.Den är skriven av Julius Brammer och Alfred Grünwald med musik av Emmerich Kálmán.

”Grevinnan” sattes faktiskt upp av Gefle Lyriska 1968 och 1974 och kvar på scenen från den tiden är i dag Lars Sigvard. Nu gör han rollen som kammarherre Penizek.

Huvudrollen – grevinnan själv således – görs av en professionell artist, Bianca Muratagic. Vid sin sida i denna kärlekshistoria fylld med förvecklingar från 1800-talets Österrike eller Ungern har hon en hel rad solistamatörer. Utöver tiotalet solister finns i föreställningen en orkester med drygt 20 musiker, 18 körsångare (varav fem barn) och fem dansare.

Regissör är Jerker Swande som också spelar en baron. Vidare medverkar utom de redan nämnda som solister i de olika rollerna Janne Dahlberg, Anna Swing Sjöblom, Eva Westman, Johan Hernblom, Rolf Wickenberg, Bengt-Olof Agell, Anna Lundberg, Isak Selander och Hanna Alneberg.Dirigent och musikansvarig är Stellan Alneberg. Lisa Marklund och Camilla Lénström är koreografer, Anders van der Kaaij scenograf och producent är Ingvar Hedling.

”Grevinnan” spelas sedan i elva föreställningar under vissa helger (fredag - lördag - söndag) till och med tredje april.