Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för halvblodsprinsen

Filmstaden & Roxy/Star
Regi: David Yates.
Skådespelare: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Michael Gambo, Jim Broadbent med flera.

Kampen mot dödsätarna fortsätter. Frågan är om inte den sjätte filmen (av blivande åtta) i historien om den unge magikern Harry Potter och hans trollande vänner (och fiender) på slottet Hogwart, skolan för häxkonster och trolldom, också är den bästa. Faktum är att filmatiseringen av författarinnan JK Rowlings delstory om den mystiske ”Halvblodsprinsen” innehåller det mesta man kan begära, särskilt om man tillhör Potter-fansen. Regissören David Yates har sannerligen inte sparat på krutet.

Här finns actionscener och visuell rikedom så att man bara häpnar – det börjar med en våldsam attack mot London och dess Millenniumbro – här framkallas kalla kårar på sedvanliga rysarmanér, här finns humor som får publiken att fnissa gott och tämligen ofta. Och här understryks med all tydlighet att den fastkittade innertrion Ha-Ro-Ge (Harry, Ron och Hermione) är mitt i tonåren och på väg in i vuxenåldern där hormonerna börjar svalla. Särskilt Ron (som spelas av Ruper Grint) är kärlekskrank värre men baklagar sig över att läpparna blir nariga.

Även hygglige Harry åker dit på en liten kyss utdelad av sin hemliga kärlek Ginny och det finns en hel del spirande relationer till, nästan risk för såpastämpel.

– Ack att vara ung och känna kärleken styng, utbrister headmaster Dumbledore, som vanligt briljant spelad av en alltmer fårad Michael Gambon.

Jag kommer verkligen att sakna honom i de avslutande biofilmerna, som kommer nästa höst respektive i juli 2011. Den här gången är han i alla fall med och stöttar Harry när denne försöker utreda huruvida den hemske Voldemort kunde bli så ond som han blev.

Ja, ni som läst böckerna vet ju vad alltihop handlar om även om en del fallit bort och annat skrivits till för att tillfredsställa anhängarna av action och diverse läskigheter.

Kort sagt, två timmar och 33 sevärda minuter. Men en hel del frågor återstår att besvara efter det dramatiska och smått obehagliga slutet. Och hur är det med Potter, är han ”den utvalde”?