Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Presentkort till städande Gävlebor

I Gävle finns just nu ett antal städvärdar som delar ut presentkort till personer som plockar skräp. GD följde med värdinnan Sanna Norrbelius i hennes jakt på skräpplockare.
– För att få folk att städa kan det behövas lite puffar i rätt riktning, säger hon.

Rena Gävle-kampanjen är nu inne på sin andra och sista vecka. Sanna Norrbelius har laddat upp med massvis med presentkort till olika butiker inför dagens arbete.

Presentkorten på 50 kronor delar hon ut till personer som plockar upp skräp från gatan och slänger det i papperskorgen.

– Folk brukar bli paffa när jag kommer, lite förvånade. Sen blir de glada och tycker att presentkorten är ett bra initiativ, säger Sanna Norrbelius.

Ibland går det snabbt att hitta skräpplockarna. Ibland kan det ta närmare en halvtimme, berättar hon.

Antingen så promenerar hon runt för att hitta städande personer, eller så positionerar hon sig taktiskt vid en papperskorg. Där brukar hjälpsamma Gävlebor dyka upp. Vanligaste städaren är en medelålders kvinna, men variationen är stor.

– Det har blivit mycket fräschare sen Rena Gävle-kampanjen drog igång. På Drottninggatan går det knappt att hitta skräp, säger hon.

Efter några minuters letande hittar vi dagens första städare, Sara Mentzer, som slänger en trasig glasflaska i papperskorgen. Hon är bara en av väldigt många som deltagit i kampanjen.

Drygt 10 000 personer har inför städveckorna anmält att de ska delta. Det betyder en ökning med omkring 600 jämfört med föregående år, enligt Annette Lundgren, Gävle kommuns projektansvariga.

– Egentligen hoppas jag på att vi får in mindre skräp i år. Det skulle betyda att folk skräpade ner mindre, och att budskapet om renhållning nått fram, säger hon.