Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pressad situation för ambulanspersonal

– Det känns overkligt. Man är ledsen helt enkelt. Många här är väldigt ledsna. Det känns som hela kåren är uthängd och det är olustigt ibland att åka ut på jobb där det kan vara mycket folk. Vi syns ju, säger Monica Mattsson.

Ambulanspersonalen träder nu fram efter den mycket uppmärksammade händelsen då en kollega ska ha uttryckt sig rasistiskt då en asylsökande pojke försökte ta sitt liv.

”Här kommer rasisterna”. Det möttes sjuksköterskan Hans Bäckström av i matbutiken en dag.

– Kanske var det sagt lite som ett skämt, men jag tyckte det var jobbigt, säger hans Bäckström, sjuksköterska.

Det har varit en tung arbetsvecka. Två kollegor är avstängda och medier från hela landet har uppmärksammat det som ska ha hänt den 1 februari i år på Öster i Gävle. De säger att händelsen är det enda som det har pratats om vid fikapauser och i lunchrummet. Inget annat ämne har kunnat flytta fokus.

– Vi har pratat ihop oss hela personalen och kommit fram till att vi pratar för hela gruppen, säger Monica Mattsson.

De säger att de alla är väldigt förvånade, men att de inte vågar tro på något förrän utredningen av händelsen kan ge en bild av vad som verkligen har hänt.

– Vårt jobb går ju ut på att hjälpa och bemöta människor på ett bra sätt. Ofta är det människor i kris. Vi behandlar alla patienter utifrån samma värde och vi har fått, och får, jättemycket utbildning i det och vi har väldigt tydliga rutiner. Samarbetet med polis och räddningstjänst har alltid fungerat utmärkt. Vi vet inte vad som har hänt och sagts på plats, det får utredningen visa. Om det skulle vara sant att det har gått till så här, då är det fruktansvärt och absolut inget vi ställer oss bakom, säger Monica Mattsson.

Mediebevakningen och den uppmärksamhet den har medfört har många upplevt som väldigt pressande, säger de.

– Folk är rädda för att prata med medierna, rädda för hur det kommer att vinklas. Vi har aldrig varit med om något sånt här. Och vi är absolut inga rasister, säger Hans Bäckström.

De säger att de aldrig märkt av någon rasism eller nedsättande jargong på arbetsplatsen.

– Och de här killarna är inga nybörjare. De har jobbat i många år. Jag personligen tror verkligen inte att någon här är rasist. Jag tänker att det säkert finns omständigheter som inte kommit fram och som skulle nyansera händelsen, säger Hans Bäckström.

På frågan om de fått reaktioner ute på jobb svarar de båda ja ganska snabbt.

– Ja, både kommentarer och hemskt mycket funderingar. Det känns att folk tittar på en när vi är ute och vissa situationer känns obehagliga. Men det känns ändå bra att vara på jobbet. Vi är vana vid att prata mycket om händelser och att debriefa varandra, säger Monica Mattsson.

Alla på arbetsplatsen har erbjudits samtalshjälp och cheferna har funnits på plats och till hands i större utsträckning än vanligt.

– De gör allt de kan. De håller även kontakten med de som är avstängda. Det här är svårt för alla. Jättesvårt, säger Monica Mattsson.