Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pressat på sjukhuset

GÄVLEPressat, men under kontroll.

Annons
Så beskrivs läget på länssjukhuset Gävle-Sandviken i sommar.
- Det har varit oerhört ansträngt, säger Anders Dahlqvist, koordinatorläkare, som anser att det behövs fler platser.
- Den första veckan efter stängningen var det väldigt ansträngt, men sedan har det flutit på hyggligt, säger Lena Rosén, vårdplatskoordinator.
I sommar, från midsommarveckan till slutet på augusti, har sjukhuset bara 250 vårdplatser öppna, runt 100 färre än annars. I år liksom i fjol ska koordinatorer se till att de används på bästa sätt.
- Det är ett fåtal gånger som det har varit mer än en överbeläggning per vårdavdelning, säger Anders Dahlqvist.
Medicin och kirurgen är de kliniker där platsbristen varit störst. Att medicinkliniken saknat underläkare har bidragit till att sommaren varit ansträngd.

Bollnäs belastar
Länssjukhuset har i år också fått ansvar för de 40 000 personer som tidigare hörde till Bollnäs kirurgklinik utan att få några nya vårdplatser, berättar Anders Dahlqvist.
- Det skulle behövas ett antal platser extra för att det inte ska bli så ansträngt.
Mellan åtta och tio vårdplatser till, och inte bara sommartid, behövs, anser han. Han hoppas också att utvecklingen av närsjukvård ska avlasta sjukhuset.
Länssjukhuset har fått skarp kritik från socialstyrelsen för sina överbeläggningar och för att så många patienter har utlokaliserats, placerats på kliniker där de inte är inskrivna. Undantaget var förra sommaren då vårdplatskoordinatorer fanns på akutmottagningen.
- Den här sommaren ska vi göra en utvärdering och det är beslutat att det ska bli något slags fortsättning, säger Lena Rosén.
Hon berättar att även i sommar har färre patienter utlokaliserats än under vintern och våren.
I första hand har de försökt utlokalisera utskrivningsklara patienter.
- Men det är inte alltid det har lyckats, säger Anders Dahlqvist.
ANNA BAGGE