Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prestigelös samverkan gynnar hela regionen

Det är inget nytt att Handelskammaren driver frågor som handlar om länets förutsättningar för tillväxt och utveckling, skriver Cecilia Malmström i ett svar på David Nyströms ledare den 15/1.

Mer läsning: Inte Gävles sak att hjälpa Ockelbo

Det finns många viktiga frågor kring infrastruktur och logistik som behöver lyftas för att invånarna ska kunna fortsätta bo och verka i länet. Det fortsätter vi göra. Så det ”utspel”, som du kallar intervjun GD gjorde med mig, är inte politik.

Däremot ett sätt i vår roll att skapa de bästa förutsättningarna för länets kommersiella aktörer. Grundorsaken är vår artikel i Global Utsikt, Handelskammarens egen tidning. Artikeln tog upp problematiken kring städer som ett fenomen där man sett hur stark regional urbaniseringen kan leda till stagnation av städer i Gävles storlek, när en dysfunktionell landsbygd inte längre kan bidra till stadens utveckling.

Det är bra att GD:s ledarskribent väljer att lyfta denna viktiga fråga. Men olyckligt att artiklarna som refereras till då inte fanns att läsa i GD:s pappersupplaga. Alla som läser pappersupplagan av GD får nöja sig med din tolkning vilket inte gynnar en relevant sakdiskussion i denna framtidsfråga.

Att Gävle sannolikt inte kan bromsa trenden, att all utveckling utanför Gävle är statens ansvar, att staten ska sköta infrastrukturen är vad jag läser i ledaren.

Då bortser man från att också Gävle har ett ansvar för hela länets utveckling, att Gävle riskerar samma negativa utveckling på lång sikt som länets småkommuner delvis nu genomgår. Vilket var poängen med vår artikel i Global utsikt?

Vem såg till att logistik-navet med förbindelser, sjöfartsnoden Gävle och järnvägsnoden Borlänge blev verklighet som regionalt kunskaps- och marknadsföringsnätverk?

Det var inte staten utan representanter för organisationer, lokala politiker och företagsledare som såg ett behov. Det visar på lokalsamhällets betydelse för utvecklingen. Vi måste ta ansvar för vår framtid och inte bara lita till nationella beslut. I den bästa av världar går dessa hand i hand med länets behov.

Att Gävles nytta av kranskommunerna skulle vara så marginell att staden och dess politiker och invånare inte behöver värna om Hofors, Edsbyn, Åmot, Los låter föga troligt.

Varför har vi då regional samverkan? Varför vill kringliggande kommuner ens sitta vid samma bord som Gävle om man ändå inte har något att föra fram till förhandlingsbordet?

Så är det naturligtvis inte. Att skapa attraktiva centrala orter och en levande landsbygd kan verka lätt. Som vi beskriver i artikeln i Global utsikt, är det svårt att investera i landsbygden för att få tillväxt. Den lokala och regionala planeringen måste vara samstämmig. Förankring och genomförande på lokal nivå på kort sikt måste stämma överens med det nödvändiga på regional nivå på lång sikt.

Detta är en gedigen uppgift men måste göras för att forma det samhälle vi vill ha.

Vi tror att prestigelös samverkan gynnar alla och är nyckeln till nya jobb och växande näringsliv som förutsättningarna för levande landsbygd och en levande centralort som Gävle.

Cecilia Malmström

regionchef Mellansvenska Handelskammaren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel