Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pride ger ett öppnare Gävleborg

Centerpartiet är ett parti som ser och som verkar i hela landet. Vi har ett stort lokalt engagemang på en rad orter. Vi är också ett parti som kämpar för allas lika värde och för en trygg vardag där man får vara sig själv, för alla, skriver Magnus Svensson och Hanna Björklund, C

Under årets vår och sommarmånader har allt fler städer runt om i landet arrangerat sina egna Pride-festivaler och Pride-tåg. För några veckor sedan rapporterades det från Pajala i norr som hade en fantastsikt uppslutning på sitt första Pride-tåg. Här i Gävleborg ägde Söderhamns pride rum i för andra gången och i Hudiksvall för första gången i år.

Lokala eldsjälar i hela Sverige har gjort mångfalden av Pride-firanden vi sett hittills i år möjlig. Det är ett stor steg som visar hur tolerans inte är ett storstadsfenomen. Rätten att få vara sig själv gäller alla, var man än bor.

Centerpartiet är ett parti som ser och som verkar i hela landet. Vi har ett stort lokalt engagemang på en rad orter. Vi är också ett parti som kämpar för allas lika värde och för en trygg vardag där man får vara sig själv, för alla.

Vi har tidigare sett och uppmärksammat utflyttningen av HBTQ-personer från mindre orter. Den är tyvärr en verklighet idag vilket är tråkigt. Många små kommuner behöver alla sina invånare och alla ska ha samma möjlighet att bosätta sig där man vill. För att nå dit behöver fler platser tänka över hur man kan bli mer HBTQ-vänlig.

För att i högre grad vara en plats där man vågar stanna kvar och gå i skolan. Dit regnbågsfamiljer vågar hemvända utan oro för hur deras barn ska bemötas i skolan och hur de själva ska trivas på nya arbetspaltsen.

De kommuner som tror att HBTQ-frågor inte angår dem begår ett stort misstag. En kommun och en ort som inte känns välkomnande för alla dräneras, vi vill alla kunna få leva en tillvaro i trygghet i ett samhälle som ser oss. Det gäller särskilt HBTQ-personer. De nya Pride-tågen runt om i Sverige väcker hopp, fler ser problemen, fler vill visa sin solidaritet och förstår värdet av att välkomna alla.

I Gävleborg har Centerpartiet drivit frågan under en längre tid och vi kommer att fortsätta med det.

Den 28 juli öppnade Stockholm Pride som pågår hela vecka 31 vilket är det störta pride-arrangemanget i Skandinavien. Men konkurrensen ökar, vi blir fler och fler i hela Sverige och Norden som väcker medvetenhet kring allas lika rätt till en trygg vardag. Det är en utmärkt utveckling som vi i Centerparitet vill fortsätta vara med och vara en del av.

Magnus Svensson,

Distriktsordförande för Centerpartiet i Gävleborg 1:a på C kf lista i Söderhamn 2:a på C Riksdagslista i Gävleborg

Hanna Björklund

Ordförande Centerpartiets Nationella HBT-nätverk

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel