Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pridefestival i Gävle i sommar ska öka medvetenheten bland befolkningen

I augusti blir det parad och fest i Gävle.
Men sommarens pridefestival kommer också till stor del att handla om att utbilda för att öka medvetenheten kring hbtq-frågor.
– Det ska vara ett stort evenemang för alla, säger Emelie Lundin på Studieförbundet Vuxenskolan.

Den 11-14 augusti kommer en pidefestival att anordnas i Gävle. Åtta ideella organisationer har gått i hop och bildat föreningen Gävle Pride. Föreningen har som syfte att tillhandahålla plattformar för hbtq-frågor och att opinionsbilda samhället i normkritik, vilket kommer att vara en viktig del under de fyra dagarna i augusti.

– Vi kommer satsa mycket på utbildningar och seminarier, för att skapa större medvetenhet bland befolkningen, säger Emelie Lundin på Studieförbundet Vuxenskolan.

– Vi ska folkbilda i normkritik, vi ska vara en blåslampa på folk. Vi vill få folk att tänka utanför boxen, till exempel våga säga i från på jobbet om någon skämtar om homosexuella på ett opassande sätt, säger Linnéa Manzanares från föreningen Gävles unga.

Hur stort är utbildningsbehovet i den här typen av frågor?

– En kille sa till mig att han vill kunna hålla sin pojkvän i handen ute på stan i Gävle, utan att det ska behöva finnas någon risk att råka ut för något, vilket han upplever är svårt i dag. Så utbildningsbehovet är stort, säger Emelie Lundin.

– Det är bara att kolla på hur mycket skratt ett bögskämt drar i humorbranschen, så förstår man att vi inte har kommit så långt i de här frågorna, säger Erika Wennerström från RFSL.

Pridefestivalens olika aktiviteter kommer att utgå från Kulturhuset. Sedan kommer det även att bli aktuellt olika samarbeten med till exempel krogar. Programmet för pridefestivalen är ännu inte spikat, då arrangören hoppas på att fler föreningar ska vilja ansluta sig. Men det är klart att det blir en parad på lördagen.

Idén till pridefestivalen kommer från Naome Ruzindana, som representerar föreningen Find Hope.

– Jag upptäckte att det inte fanns någon pridefestival i Gävle. Jag skrev om det på Facebook och tog sen kontakt med Emelie Lundin på Studieförbundet Vuxenskolan, och hon var positiv.

De åtta föreningarna som just nu ingår i nybildade Gävle Pride är Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg, Find Hope, RFSL Gävleborg, Escape Gaming, Sverok Gävle-Dala, Gävle-Dala E-sportförening, Gävles unga och Noaks Ark.