Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Primörsoppa

3-4 små morötter, gärna med fästet kvar

1 litet blomkålshuvud

1 purjolök

100 g sockerärter

1 liter buljong från tärning eller fond (vegetarisk eller höns/kyckling)

2 dl mjölk, 3 %

2 1/2 msk vetemjöl + några matskedar vatten

4 kvistar färsk körvel eller timjan

salt och vitpeppar

1. Ansa grönsakerna. Morötterna, om de är små, kan kokas hela med lite av blasten kvar. Större morötter delas antingen på längden eller i mindre bitar. Dela blomkålshuvudet i små buketter, strimla purjolöken.

2. Koka grönsakerna i buljong gjord på tärning eller fond. Lägg i blomkål och morötter först, purjolöken efter några minuter och sockerärterna först i sista stund.

3. När grönsakerna är nästan mjuka tillsätts mjölken. Låt koka upp och red av med vetemjöl löst i vatten som silas ned i soppan för att inte några mjölklumpar ska följa med.

4. Låt soppan sjuda ett par minuter, smaka av med salt och vitpeppar och servera soppan med färsk körvel eller timjan som garnityr.