Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prinsen som strider vid narniernas sida

Återigen understryks det vem som är djurrikets kung, men det tar sin tid innan det mäktiga lejonet Aslan bekänner färg i denna andra del av berättelsen om sagolandet Narnia. När prins Caspian hotas bli dödad av sin farbror, ståthållaren som törstar efter tronen och makten över talemarinerna, flyr Caspian slottet och blåser i det magiska hornet. En signal för att syskonen Pevensie, med Peter ”den store” i spetsen, ska återvända (efter ett år i verklig tid men 1 300 år i sagovärlden) för att greppa svärden och stå vid prinsens och narniernas sida.

Denna del av CS Lewis historia är våldsammare än den första och krigsscenerna känns onödigt utdragna. Varning också för en scen i slutskedet som möjligen kan påminna om tsunamin-katastrofen för några år sen.

I övrigt handlar det om en fantasispäckad, effektfull och visuell äventyrsfilm som är fascinerande mest hela tiden. Äventyret innehåller både action, relationsdramatik och humor.

De talande djuren, särskilt en stolt mus, är synnerligen charmerande. Oundvikligt är det att dra kopplingar till effekter från ”Sagan om ringen” och ”Harry Potter”. Även här startar resan i Londons tunnelbana. Lika lätt är det, om man så vill, att associera till verklighetens motsättningar och (religions-)krig mellan grannfolk, rasism och förtryckta minoriteter.

Med andra ord är det en film för både unga (från elva år) och vuxna, om än något för lång.