Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pris för funktionellt skrivbord

Högskolan i Gävle delade i onsdags ut ett nyinstiftat stipendium för avgångsstudenter på Design och träteknik.
Historiens förste mottagare var Jonas Wilhelmsson som skapat ett lättare skrivbord.

– Ett bra sätt att stimulera eleverna samt att sätta utbildningen på kartan, säger Josef Höbenreich, vd för Edsbyverken.

Design och träteknik höll sin årliga examensutställning men i år med en stor nyhet. Ett stipendium på 15 000 kronor delades ut. Högskolan samarbetar med Edsbyverken sedan tidigare men det är först nu ett stipendium instiftats.

Uppgiften för årets examensstudenter var att lösa ett problem.

Erika Folkesson, 22 år, har skapat en smidig picknickkorg. Tanken är att även porslinet ska få följa med ut. Genom magneter i brickorna och porslinet hålls allt på plats. Korgen tas enkelt isär och bildar smarta lösningar.

Erikas korg var ett av alla fyndiga elevarbeten som presenterades, men det var Jonas Wilhelmsson som fick gå hem med 15 000 kronor.

– Jag har tagit fram ett lättare skrivbord. Materialet är inte alls lika tungt och jag har sparat in drygt tio kilo. Designen är dessutom lite annorlunda jämfört med de skrivbord som finns i dag. Vanligtvis brukar vi ställa dataskärmen direkt på skrivbordskivan. För att minska trycket på skivan har jag skapat en lösning där skärmen i stället hängs upp.

Jonas Wilhelmsson tog emot priset av landshövding Barbro Holmberg, som tillsammans med stipendieordförande och klassmentor önskade Jonas lycka till.

Miranda Karlsson