Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pris och efterfrågan

Förra veckan presenterade som bekant alla tre oppositionspartier sina budgetmotioner som är svar på regeringens budgetproposition. Miljöpartiet menar att de kan skapa 15 000 nya jobb på klimatsatsningar. Socialdemokraterna bedömer att deras politik skapar 100 000 nya jobb och utbildningsplatser. Vänsterpartiet ger klädsamt nog inga sifferuppskattningar, men lovar ”fler” än med regeringens politik.

Det enkla sambandet mellan pris och efterfrågan används mycket i politiken, exempelvis punktbeskattas alkohol och tobak. Koldioxid vill de röd-gröna beskatta hårt för att minska klimatpåverkande utsläpp. Gott så. Men de vill också höja skatten på arbete – här gäller – helt uppenbart inte sambandet längre.

Den lågkonjunktur som snart kommer att märkas hos allt fler väljare försöker både regering och opposition mota så gott politiken förmår. Och alla satsar mycket pengar på arbetsmarknadspolitiska åtgärder som tidigare av de borgerliga partierna kallats för ”dagis för vuxna” – men som i kristider uppenbart anses vara nyttiga politiska redskap. Och det klart – det är svårt för alla regeringar oavsett ideologisk hemvist att förklara och försvara massarbetslöshet.

De röd-gröna planerar att nästa år ha en helt gemensam budget.

Fattas bara eftersom det är valår. I år fanns en gemensam klimatsatsning – som blev uppenbart färdig i sista minuten eftersom inget av den uppgörelsen fanns i de gemensamma debattartiklar som publicerades på onsdagen. Det till synes enda som blir lätt att bli överens om är att skatten ska höjas. Hur mycket däremot är ytterst oklart.