Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Priset en glad överraskning

SANDVIKENKaj Annebrant och paret Rune och Karin Sundelius är årets Lars Bucan-stipendiater. I går tog de emot stipendier på vardera 15 000 kronor i Högbo.

Annons
Ingen av dem visste dock att de var där för en stipendieutdelning utan trodde i stället att det var frågan om en vanlig middag med Lars Bucans kulturstiftelse.
- Jag hade inte den ringaste aning. Det var överraskande men jätteroligt. Det vi har gjort har vi gjort för att det har varit roligt och inte för att få pris, säger Karin Sundelius.
Tillsammans med maken Rune har hon ett stort engagemang för Gammelstilla bruk och det är också den främsta anledningen till att de får priset.
Båda är annars engagerade i olika föreningar och även kyrkligt och politiskt.
- Det är roligt att arbetet med Gammelstilla är något som uppskattas i Sandviken fast det ligger i Hofors, säger Karin Sundelius.
Kaj Annebrant, journalist och författare, får, enligt motiveringen, pris i första hand "för sitt mångsidiga idrottskulturella och idrottshistoriska arbete med anknytning till Sandviken och Gästrikland".
Han har bland annat skrivit Sextio spännande år - Boken om Jernvallen och medverkat i Då förändrades Sandviken. Stiftelsen skriver att Kaj Annebrant "genom sitt kunnande och sin verksamhet haft stor betydelse för kulturen i Sandviken".
- Det här känns stort. Det känns ensamt när jag håller på med det och ibland undrar jag varför jag gör det. Men när jag är färdig är det nästan som jag kan tänka mig att det är att få barn, även om det kan kännas lite tomt då, säger Kaj Annebrant.
Han säger att det som driver honom är känslan av att göra något meningsfullt.
- Det blir något bestående om människor och det som hänt. Det känns viktigt att berätta vad alla dessa människor gjort. Det är så lätt att saker glöms, säger han.
SOFIA ÖHLANDER