Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Priset för vindkraften: 200 miljoner kronor

Omkring 200 miljoner kronor beräknas det kosta för Gävle Energi att ta över det konkursmässiga vindkraftbolaget Samkraft, erfar GD.

GD berättade i förra veckan om det kommunala bolaget Gävle Energis planer på att förvärva hela det regionala vindkraftbolaget Samkraft. Trots tidigare räddningspaket har bolaget inte kommit på fötter. 2014 uppgick förlusten till drygt 26 miljoner kronor. Nu står bolaget med stora lån som förfaller och de 17 andra delägarna i Mellansverige uppges vilja dra sig ur.

Med röstsiffrorna 7-6 beslutade kommunstyrelsen i Gävle förra tisdagen att ge Gävle Energi i uppdrag att gå vidare med planerna på att ta över Samkraft. Men det måste även godkännas av kommunfullmäktige den 22 juni.

Hittills har kommunen valt att hemlighålla underlaget till ärendet med hänvisning till att "affärsmässiga diskussioner pågår".

Men enligt uppgifter till GD handlar det om cirka 200 miljoner kronor som Gävle Energi måste gå in med. Samkrafts bokförda skulder uppgick 2014 till drygt 197 miljoner kronor. Ett övertagande skulle innebära att Gävle Energi löser de andra delägarnas borgensåtaganden för skulderna.

– Valet står mellan det eller att ta en direkt förlust på 15 miljoner kronor, säger en person med insyn.

Och affären brådskar eftersom lånen snart förfaller. 60 miljoner skulle egentligen ha betalats redan i början av juni, men Samkraft ska ha fått två månaders respit.

Men Gävle Energis vd Håkan Jönsson vill inte kommentera några siffror.

– Inte i dagsläget, men inför fullmäktige måste vi presentera ett underlag som visar att det är en bra affär. Tanken är att Samkraft ska bidra positivt till Gävle Energi, säger han.

Det kommunala bolaget Sandviken Energi är en av delägarna som tänker dra sig ur Samkraft. Kommunfullmäktige där har sagt nej till att gå in med mer pengar i bolaget.

– Vi är även engagerade i vindkraftbolaget Bixia och sammanvägt väljer vi att ligga kvar i Bixia medan vi drar oss ur Samkraft. Det är svårt att rationalisera ett bolag som Samkraft med så många delägare, säger Tomas Kärnström, S, styrelseordförande för Sandviken Energi.

Men han poängterar att några beslut ännu inte är fattade.

– Det är naturligtvis en affär vi måste ta ställning till utifrån hur upplägget ser ur, säger han.

LÄS ÄVEN:

DEBATT: En bra affär för Gävle – hur då?

Vindrekord för Samkraft

Räddningspaket: 15 miljoner kronor