Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privat brygga byggdes på allmänning

HAMRÅNGEFJÄRDENFör två år sedan godkände bygg- och miljönämnden i Gävle ett bygge av en brygga med uteplats och båtplats. På en allmänning. Beslutet har sedan fastställts av länsstyrelsen.

Annons
- Det skulle innebära att det är fritt fram för vem som helst att bygga sig en egen uteplats, kanske som här med båtplats, på allmän plats utan att ens fråga. Det öppnar en störtflod av möjligheter och strider mot lagar och tidigare beslut.

Tre års strid
Det säger en av två grannar till bygget. Båda berörs mycket påtagligt av bygget eftersom byggnationen, med den båt som ligger förtöjd där, inkräktar på bådas tomter. I tre år har de stridit för sin sak.
- Bryggan fungerar inte som allmänning längre, där tanken är att den som vill ska kunna gå iland här. Det ska vara en plats för alla. Nu ligger samma båt där mer eller mindre permanent och det ser väldigt privat ut med möbler och räcke.
Det är en strid sedan flera år tillbaka.

Ingen avskildhet
- Vi vill egentligen inte bråka. Men sommarstugorna har tillhört våra familjer sedan 1937 respektive 1959. Och bygget är för nära inpå. Man kan inte säga annat än att den inkräktar på den privata sfären. Det finns ingen avskildhet här längre.
Bygget i Hamrångefjärden utfördes av en sommarstugeägare i området som saknade bygglov. Han annonserade sedan ut sin sommarstuga till försäljning - med tillhörande båtplats. Det som inte angavs var att båtplatsen var byggd på en allmänning. Den "tillhörande båtplatsen" har sedan dess stört nattsömnen för flera inblandade parter; grannar, köpare, tomtförening, kommun och myndigheter. Kanske är försäljaren, som utförde byggnationen, den som i dag störs minst.
- Vi är många som mår dåligt och tycker att det är obehagligt att vara här. Det blir så personligt, men egentligen är vi alla lurade. Och det är i grunden ett fastighetsproblem. Jag tror inte att Bygg och miljö och länsstyrelsen förstår att beslutet att tillåta det här får konsekvenser. Lite mer stringent behandling av ärendet hade gjort att vi inte haft det här problemet i dag.
Han berättar att den utbyggda bryggan med båtplats, möbler och räcke bara fanns där en dag när han och hans fru kom ut till sommarstugan. Stora stenar hade placerats ut i vattnet, in på hans grannes mark, för att avgränsa den nya båtplatsen. Efter det snabba bygget gjorde bygg- och miljönämnden en inspektion.
- Han som var ut och tittade var chockad och sa att så där kunde ingen göra. Det var solklart, säger den andre grannen.
Nämnden ansåg då att bygget stred mot strandskyddsreglerna enligt miljöbalken och att det hela skulle bort. Men föreläggandet följdes aldrig upp. Och sedan dess har alltså nämnden ändrat sig och fått stöd i beslutet av länsstyrelsen. Motiveringen är att strandskyddsreglerna upphävs av den aktuella detaljplanen.
- Men ytterst måste jordabalken gälla där det står att det bara är markägaren som har rätt att bygga ut, anser de.
De har nu överklagat länsstyrelsens beslut till länsrätten.
- Vi har haft tankar på att flytta. Men sen har vi sagt, min fru och jag, att det går inte. Stugan har varit i familjen så länge, så vi kämpar på.
Gefle Dagblad har sökt Hans Erik Andersson på bygg- och miljönämnden samt Gösta Törnblom och Sofia Sund-Lundblad på länsstyrelsen för kommentarer.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se