Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privat värmeverk i Österfärnebo

ÖSTERFÄRNEBOArbetet med fjärrvärmeanläggningen i Österfärnebo är inne i ett expansivt skede.

Annons
Nu ska fundamenten till flisanläggningen och den 20 meter höga skorstenen gjutas.
- Vi har lovat att leverera värme till skolan och ålderdomshemmet den 16 september så det är inte så långt kvar, säger Bengt-Erik Liiw som tillsammans med Per Englund blir ägare av anläggningen.
Flisanläggning och skorsten är redan köpta och de kommer från Hallstavik. Anläggningen ska finnas mitt emot idrottsanläggningen Solliden i de lokaler som Rolba och nu senast Skogs-Jan hade sina verksamheter.
Flisanläggningen är nermonterad, medan skorstenen ska fraktas som den är.

Privat mijonsatsning
Bakom den ekonomiska satsningen finns regeringspengar på på 2,3 miljoner. Det kommunala fastighetsbolaget lägger dit en miljon, medan Bengt-Erik och Per satsar de sex miljoner som behövs till slutsumman 9,5 miljoner.
Ett privat fjärrvärmebolag hör annars inte till vanligheterna.
- I dag har vi klart med att elva större fastigheter ska anslutas till anläggningen, förklarar Bengt-Erik Liiw. Vi hoppas också att det privata fastighetsbolaget som äger lägenheter också kommer att ansluta sig.
Den inköpta flisanläggningen har en kapacitet för att kunna värma upp alla bostäder i centrala Österfärnebo.
- Den är på 4000 megawatt och det räcker bra, säger Bengt-Erik.

Lättgrävt
Så fort anläggningen finns på plats ska det läggas ner rör för att frakta runt varmvattnet.
- Det är perfekt mark att gräva i, menar Liiw. Dessutom behöver rören bara ligga en meter ner i marken.
Allt tyder på att Bengt-Erik och Per kommer att deltidsanställa en person. Det måste vara daglig tillsyn av anläggningen och det kan bli lite för betungande för två personer.
Anläggningen ska drivas med flis och olja. I det här projektet finns också planer på solenergi.
- Men de planerna kommer att göras när det blir klart med ett allhus, säger Bengt-Erik. Då ska det sättas upp solfångare för att utnyttja solenergin.

JÖRGEN LARSSON