Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privata alkoholbutiker gynnar inte folkhälsan

REPLIK

Gårdsförsäljning är ingen idyllisk företeelse där en bonde säljer två flaskor vin till förbipasserande sommarturister, skriver Barbro Westerholm, FP, och Anders Andersson, KD, i en replik till allianskollegerna Lars Beckman, M, och Anders W Jonsson, C

Alkohol är inte vilken vara som helst.

Forskningen kring alkoholrelaterade skador, brott, olyckor och andra relaterade problem är tydlig: framför allt barn, ungdomar och människor med ett riskbruk drabbas hårt när alkoholkonsumtionen i ett samhälle ökar.

Därför har vi sedan länge haft en väl fungerande och uppskattad ordning för ansvarsfull alkoholförsäljning, med noggranna ålderskontroller och försäljningsregler, där Systembolaget har ensamrätt på detaljhandeln. Försäljningen sker utan att driva på för ökad försäljning med hjälp av reklam.

Denna alkoholpolitik har brett och ökande stöd. En undersökning från Sifo visar att sju av tio i Sverige stöder Systembolagets ensamrätt på försäljning av alkoholdrycker.

Trots detta menar Lars Beckman, M, och Anders W Jonsson, C, i två inlägg i GD (12/12 och 17/12) att man bör tillåta så kallad gårdsförsäljning av alkoholdrycker i Sverige och hävdar att det skulle leda till att förtroendet för politiken ökar

De bygger sitt resonemang på ett utredningsförslag som skulle innebära att privata företag – vid sidan av Systembolaget – skulle kunna sälja starköl, vin och sprit direkt till konsumenter, utan att vara begränsade till en vingård eller bara svenska lokalt producerade drycker.

Men de tycks ha missat att Folkhälsoinstitutet bedömer att utredningens förslag kan leda till cirka 2,3 miljoner fler antal sjukdagar och att de alkoholrelaterade misshandelsfallen ökar med cirka 4 400.

Reaktionerna från såväl remissinstanser, ansvariga myndigheter och forskare som ansvariga i regeringen och riksdagen har varit kritiska till utredningsförslaget.

EU-regler gör att det inte går att genomföra vad många har uppfattat som en idyllisk företeelse i form av en bonde som säljer två flaskor vin till förbipasserande sommarturister.

Förslaget skulle i stället innebära att privata, vinstdrivande vin- och spritbutiker skulle kunna öppna försäljning i princip var som helst i landet. Det skulle undergräva möjligheterna att hävda en ansvarsfull alkoholförsäljning i Sverige, och bidra till ökade alkoholbrott, skador och olyckor.

Självklart är det viktigt att ha en lyhördhet gentemot den växande bransch som lokala dryckestillverkare utgör i Sverige. Nyfikenheten på lokalt tillverkade drycker har också ökat bland allmänheten.

Därför är det bra att Systembolaget nu ökar möjligheterna för lokalt producerade alkoholdrycker att säljas och köpas via Systembutiker och webben i hela landet.

Det gör att de behov som såväl konsumenter som lokala småskaliga producenter har i stor utsträckning kan tillgodoses inom ramen för dagens ansvarsfulla alkoholförsäljning. Det är en välkommen utveckling.

Barbro Westerholm,

riksdagsledamot, FP

Anders Andersson

riksdagsledamot, KD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel