Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privatisering, usch och fy

För Vänsterpartiet och delar av socialdemokratin är rationaliseringar inom det som så populärt kallas välfärdens kärna – vård, skola, omsorg – ett illrött skynke. Friskolor, nej tack. Ägarna kan ju, hemska tanke, vara ett vinstdrivande företag. Bara skolor drivna av det offentliga eller, får man anta, av personer som jobbar ideellt, är fina nog.

I sjukvårdsfrågor höjs tonläget omedelbart från vänsterpolitikerna. När landstingsfullmäktige i våras tog beslut att upphandla merparten av verksamheten vid Bollnäs sjukhus röstade Vänsterpartiet blankt nej. Alf Norberg, V, konstaterade att skattepengar inte ska hamna hos riskkapitalister på Jersey.

Omvårdnadsnämnden i Gävle beslutade för ett år sedan att upphandla mer verksamhet. Det var ett vettigt beslut eftersom kommunens politiker och tjänstemän borde ha som ambition att få ut så mycket som möjligt av varje skattekrona.

Men beslutet fick Vänsterpartiet att slå bakut, partiet hotade till och med att hoppa av samarbetet med S och MP. Ett tomt hot förstås och Vänsterpartiet fick svälja förtreten. Men ett samarbete bygger som bekant på kompromisser och om Socialdemokraterna vill fortsätta att regera i Gävle kommun även efter helgen måste kollegorna i V och MP förmås stanna kvar i ett samarbete. Någon godbit måste de väl få, vänsterpartisterna?

Därför finns det fog att känna sig bekymrad för äldreomsorgen, nästa heliga offentlig sektor-ko som inte får slaktas på kapitalismens altare. För privat omsorg är förstås aja baja.

I en artikel i Gefle Dagblad häromdagen om de viktigaste valfrågorna hade turen kommit till äldreomsorgen och frågan om Lov, Lagen om valfrihetssystem, togs upp. Kerstin Mellberg, 76 år, berättade att hon för ett par år sedan bytte den kommunala hemtjänsten mot hushållsnära tjänster av företaget Gästriklands privata hemtjänst. Ägaren Camilla Persson berättar att en hel del äldre anlitar hennes företag som ett komplement till den vanliga hemtjänsten.

Med Lov skulle även privata aktörer kunna erbjuda sina tjänster inom hemtjänstens regi. Lov handlar inte om pengar utan om att människor själva ska få välja och få inflytande över sin egen vardag.

Kommentarerna från de lokala politikerna till GD-artikeln var talande. De borgerliga politikerna är helt överens om att Lov ska införas. Socialdemokraterna vill utreda det vidare för att ta beslut under nästa mandatperiod. Vänsterpartiets svar är väntat: nej! Enligt kommunalrådet Marita Engström, V, vore det ”att lägga för stort ansvar på den enskilde”.

Får alliansen majoritet i Gävle kommer Lov att införas. Med den sittande majoriteten är det tveksamt om det någonsin blir av, inte med vänsterpartister i stadshuset som vill bestämma vad som är bäst för medborgarna.

Kerstin Mellberg vet vad hon vill ha och för henne passade inte den kommunala hemtjänsten. Men det ska inte hon få bestämma för med Vänsterpartiets resonemang vet hon inte sitt eget bästa.