Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problem med kommunens telefoner

Kommunen hade under onsdagsförmiddagen problem med sina mobiltelefoner. Av och till fungerade inte dessa. Problemet var avhjälpt strax före lunch.

Annons

De fasta telefonerna fungerade däremot som vanligt, men mobilerna där kommunen har Tele2 som operatör fungerade alltså dåligt. Att mobiltelefonin påverkades innebar att problemet fick olika genomslag beroende på avdelning. Där många medarbetare var ute på fältet fick det stort genomslag.

Problemet var för övrigt inte begränsat till bara Gävle kommun. Orsaken var att det under natten gjordes ett planerat arbete som rörde 3G-nätet, något som ofta sker. Den här gången gick dock något snett vilket innebar att en av maskinerna som hanterar trafiken fick problem. Den kunde inte ta emot alla samtal vilket innebar att en del abonnenter fick spärrton. Det i sin tur resulterade i att dessa försökte igen, vilket ökade belastningen och gjorde att ändå fler fick spärrton - en nedåtgående spiral alltså.

Problemet det ledde till var inte begränsat till en viss del av landet. Avgörande var istället om det var den berörda maskinen som skulle hantera samtalen - många påverkades alltså inte alls.

Felsökningen och åtgärderna för att lösa knuten var klara 11.40.