Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Proffs värderade frimärken

GÄVLE
I torsdags tog Mikael Gunnerås chansen att få sin frimärkssamling värderad.

Med en kartong och en papperspåse full av vykort och album klev han in i ett rum på Scandic Hotel i centrala Gävle för att träffa en professionell värderingsman.

Tappade intresset
- Jag fick ta över samlingen av min pappa som i sin tur fått den av farmor. Men för några år sedan tappade jag intresset och nu samlar jag inte längre aktivt. Det är bättre att göra sig av med grejerna istället för att de bara ska samla damm på en hylla, säger han.

Snabb bedömning
Trots att samlingen innehåller tusentals frimärken kunde värderingsman Johan Ericsson från Frimärkshuset Skandinavisk Filateli i Stockholm snabbt göra en bedömning.
På en auktion skulle värdet uppgå till ungefär 1 500 kronor, meddelade han.
- Det var årssatserna från 1970 till 1988 som jag kan få betalt för, säger Mikael Gunnerås efter värderingen.
Det är alltså ostämplade frimärken?
- Ja, årssatser innehåller alla frimärken som kom ut under ett visst år.
Vilka förväntningar hade du?
- Det var väl ungefär så här jag trodde att det skulle bli. Eftersom min samling är väldigt ostrukturerad måste de skaffa sig en snabb översikt och kan inte gå igenom frimärke för frimärke. Ändå lämnade jag en låda i bilen och glömde ytterligare en hemma, säger Mikael Gunnerås.
Varje höst och vår besöker värderingsmännen från Frimärkshuset Skandinavisk Filateli mellan 20 och 25 orter runt om i Sverige. I bland hittar de riktiga dyrgripar. I onsdags lämnade exempelvis en privatperson i Östersund in ett skillingtryck för bedömning. Värdet uppskattades till mellan 15 000 och 20 000 kronor.
ERIK WIKSTRÖM