Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Projekt för unga mammor - på prov

GÄVLE
Studiefrämjandet i Gävle hoppas kunna dra i gång träffar för unga mammor i åldrarna 16 till 22 år.
Orsaken är att de ofta känner sig ensamma i sin situation.
Det som saknas är ett bidrag från kommunen på 25 000 kronor.

Annons
Det är Maria Molén på fritidsgården Block 17 i Gävle som tillsammans med Studiefrämjandet nu vill starta projektet Unga mammor. Hon har varit i kontakt med många unga tjejer som har barn och enligt henne finns det ett stort behov av någon slags verksamhet för dem.
Öppna förskolan känns inte som ett alternativ eftersom de andra föräldrarna där är så pass mycket äldre.
- De känner sig rätt ensamma, berättar Anna-Lena Hellman på Studiefrämjandet i Gävle.

Matlagningskurser
I dag har familjebehandlingen inom socialtjänsten en verksamhet som riktar sig till unga mammor.
Dit kommer flickorna under sin graviditet men måste sluta när barnen blivit åtta månader gamla.
Den verksamhet som Studiefrämjandet hoppas kunna dra i gång ska vara mindre formell. Två gånger i veckan ska det vara sammankomster på Block 17. Dit ska alla unga mammor - i åldrarna 16-22 år - vara välkomna.
Det är tänkt att mammorna ska kunna umgås och utbyta erfarenheter. Men tanken är också att göra studiebesök till exempelvis arbetsförmedlingen och Komvux. Dessutom kommer Studiefrämjandet att ordna olika kurser. Den som vill ska till exempel kunna lära sig att laga husmanskost och egen barnmat.
- Det är inte minst en ekonomisk fråga, säger Anna-Lena Hellman.

"Många intresserade"
Hon säger att många unga mammor kommer att vara intresserade. Familjebehandlingen i Bomhus gör bedömningen att de har 15-20 intresserade unga mammor inom sitt upptagningsområde. Sätras barnavårdscentral uppger att minst lika många mammor där skulle vilja vara med.
Tanken är att starta projektet på prov fram till nyår för att se hur stort intresset är. Om det blir en succé ska man söka projektmedel inför nästa år.
I början av nästa vecka hoppas Studiefrämjandet kunna få besked om det går att få i gång projektet.

KARIN BERGKVIST
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se