Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Projekt ska bryta arbetslöshet

SANDVIKEN
Från långvarigt bidragsberoende, arbetslöshet och sviktande självförtroende till stärkt självkänsla, arbete eller studier. Det är målet med projektet Vågbrytaren som socialkontoret i Sandviken driver tillsammans med arbetsförmedlingen.

Tre målgrupper
Vågbrytaren som startade vid årsskiftet har tre målgrupper av bidragstagare, yngre arbetslösa, långtidsarbetslösa och kvinnor med utomnordisk härkomst.
Målet är att bryta bidragsberoendet och få personerna ut antingen på väg mot jobb med praktik eller också till studier.
- Det här har varit otroligt bra, för går man länge utan jobb så börjar självförtroendet svikta, säger Victor Ohlsson, som efter två år av arbetslöshet redan hyser förhoppning om ett jobb.
Projektledare Birgitta Nygren ser fördelar med projektets arbetssätt. Att konkret jobba med varje enskild individ och hitta orsakerna till bidragsberoendet och vägar att bryta mönstret. Ofta har de som gått länge arbetslösa tappat fotfästet och har med sviktande självförtroende allt svårare att hitta en väg ut.
- Här kommer vi in och coachar var och en, säger hon.

Stå på egna ben
I dag finns i projektet knappt 50 personer varav drygt hälften är ungdomar under 25 år. Det är en liten övervikt av män i alla tre målgrupperna. En viss effekt märks på kommunens utbetalningar av försörjningsstöd under första halvåret. Det har minskat med nio procent där projektet bidragit till en del.
Genom samarbetet med arbetsförmedlingen kan deltagarna få aktivitetsstöd.
- Det här är inte bara ett sätt att hålla nere kostnaderna utan också att genom projektet ge de som deltar möjlighet att stå på egna ben, säger socialchef Yvonne Bäckius.
Eva Magnusson som är en av handledarna har mött förståelse ute hos arbetsgivarna. Det har varit lätt att hitta praktikplatser. I dag har hon deltagare som praktiserar ute på en mekanisk verkstad, restaurang och som vaktmästare och Victor Ohlsson och Per-Erik Granberg är båda på GR Sanering.

"Känner sig behövd"
Där har de först haft praktik och sedan sommarjobbat. Nu kanske de kan få fasta jobb och båda upplever att projektet hjälpt dem att komma igång.
De har lärt sig att ta kontakt och marknadsföra sig själva och att få jobba är viktigt.
- Jobbet gör att man känner sig behövd, säger Victor Ohlsson.
Roger Hydén vid GR Sanering har också positiva erfarenheter av praktikanter. Inte minst genom projektet Gästrikelärling har flera beretts jobb. Företaget har växt och han tycker att modellen med en praktik är viktig, både för arbetsgivaren och praktikanten.
- Då får vi lära känna varandra och hittar vi praktikanter vi trivs med och som trivs försöker vi bereda dem en plats om det går, säger han.
Vågbrytaren är ett EU-projekt som ska pågå i två år.
ULF GRANSTRÖM