Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Promenad med chans till bingo

GÄVLEI går var det vårpremiär för IOGT-NTOs bingo-poängpromenad.Då fylldes skogarna kring föreningsgården Lillstugan i Strömsbro med promenadsugna för 31:a året i rad.- I början så var vi så nitiska så då höll vi på även på vintern. Men vi har blivit lite för gamla för det nu, säger Gösta Lundberg.

Han är med sina 88 år fyllda ålderman i Strömsbro IOGT-NTO och har varit med sen starten. Både för Lillstugan i skogen ovanför skidstadion och för poängpromenaden.
Och han minns vilken iver de hade på det glada sjuttiotalet, när inte ens vintern kunde stoppa dem från att arrangera promenad varje söndag.
- Jag hade byggt en träplog som vi gick och drog runt spåret. Vi var fyra man som drog den, berättar Gösta Lundberg.
Men i går lyste solen och vitsipporna prunkade längs den tre kilometer långa slingan.
Vid sista kontrollen stod Rut och Ture Vikström och funderade på vilken uppfinning som såg dagens ljus 1952. Var det mopeden, barbiedockan eller bordshockeyspelet?
- Vi har gått här åtminstone sedan 1972, säger Rut.
- Då hade de böcker och kaffe som pris. Jag hittade en bok i bokhyllan häromdagen som det stod Lillgården på, säger Ture.
I dag har kaffe och böcker bytts mot kontanter. Men vinsterna har inte riktigt hängt med inflationen.
Första pris är trettio kronor, vilket kanske inte låter så mycket.
Men då får man komma ihåg att startavgiften ligger på en tia. Det har den gjort i ett decennium...
MAGNUS LUNDQUIST
026-159630
magnus.lundquist@gd.se

Fotnot. Stiga släppte sitt första bordshockeyspel 1957. Det amerikanska originalet Aristo hade då tillverkats sedan 30-talet.
Den första Barbiedockan gjordes i USA 1959. De kom till Sverige 1963.