Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Promoe häcklar Svennebanan

Fyllan bland svenska turister i Thailand fick Promoe att må illa.

Nu kan hans ”Svennebanan” bli sommarens stora partyplåga.

– Jag ville bara göra en rolig låt – men skrattet fastnar i halsen också, säger den skivaktuelle rapparen.

Hundratusentals har redan sett ”Svennebanan” på Youtube. I autentiska klipp tas tittarna med på en alkoholindränkt svensexa, med låtens eurodiscobeat pumpande i bakgrunden.

– Videomakaren hade det perfekta materialet från en färjetripp, en svensexa med polarna. Han trodde att videon bara skulle få en 400-500 ”views” på Youtube..., säger Promoe om låten som nu kan innebära hans största succé någonsin.

”Svennebanan” började egentligen som en skämtlåt. Promoe återvände från semestern i Thailand och skrev en hånfull text om den svenska suparkulturen.

– Jag gjorde bara en uppräkning av alla ”svenniga” grejer. Det blir ju en speciell jargong bland fulla svenskar utomlands, säger han.

Videon väcker många reaktioner, mestadels positiva. Helnykteristen Promoe är samtidigt medveten om risken att uppfattas som moralistisk.

– Men intentionen var inte att lära upp folk. Att verka fördömande och elitistisk är ett otrevligt drag. Jag ville bara spela in en låt att skratta åt. Men det är bra om låten väcker känslor.

I dagarna kommer ”Kråksången”, Promoes solodebut på svenska. Att göra en hel skiva på modersmålet har tagit lång tid, första låten ”Rötmånad” skrevs för fyra år sedan. Ändå beskriver Promoe inspelningarna som en lustfylld process.

– Att skriva på svenska har öppnat en ny värld. Det är lättare att få med humor, mer subtila nyanser. Det blir mer känslosamt också, man kan inte gömma sig bakom språket.

Du angriper prylsamhället samtidigt som ekonomerna vill att vi ska konsumera oss ur krisen.

– Kapitalisterna tror på det men lågkonjunkturen är inte problemet. Den stora krisen beror just på den överkonsumtion som sker. När konsumtion ersätter sanna värden och riktiga känslor, då är det illa.

Trots kritiken mot kapitalismen inser Promoe pengarnas betydelse, i skuggan av den illegala fildelning som har drabbat svensk hiphop extra hårt.

– Musiken påverkas negativt. Som artist tvingas man söka nya sätt att hitta pengar, som sponsring. Jag vill inte att min musik ska förknippas med olika produkter, ändå har vi haft sponsorsamarbeten.

Vad tycker du om

Pirate Bay-domen?

– Den känns väldigt hård. Jag är inte arg på Pirate Bay. De som sitter på ”våra” pengar är bredbandsbolagen. De har tjänat enormt på att folk vill ladda ner musik och film, säger Promoe.