Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protest mot åldersuppdelat boende

SANDVIKENSandvikenhus tror att åldersuppdelat boende skulle skapa mer trygghet. Det tror inte de boende i Björksätrakvarteret som enligt planerna ska reserveras för åldern 55+. Därför har de samlat in 150 namnunderskrifter till en protestlista.

Annons
- Vi tycker att folk ska bo i blandade områden. När jag har varit ute och pratat med grannar har de unga sagt att de tycker det är tryggt med de äldre som håller koll, och de äldre vill bo med barnfamiljer som livar upp, säger Yvonne Hiller, en av initiativtagarna till protesten.

Alla kan inte bli nöjda
Hon menar att trygghet kan handla om att kunna bo kvar där man bott i trettio år eller att ha sina anhöriga i närheten.
- Erfarenhet och forskning visar att det är positivt att ha olika boendealternativ för olika åldrar. Men vi tar förstås till oss av de här åsikterna. Kanske kan man sprida 55+bostäderna runt om i Björksätra i stället, det är ett annat alternativ, säger Ingvar Ryckertz, vd på Sandvikenhus.
I går deltog han i ett seminarium om tryggt boende i Sandviken. En av parollerna var just att man måste lyssna på vad de boende har att säga om tryggheten.
Men ska man göra något radikalt med ett område som Björksätra, då kan inte alla bli nöjda. Det menar även boendeforskaren Göran Cars på Tekniska Högskolan i Stockholm. På seminariet berättade han hur andra orter gått till väga för att lösa sina trygghetsproblem.
Områden med många olika boendeformer, varierande åldrar och socialgrupper, samt tydliga regler för hyresgästerna.
Det är några av ingredienserna i medicinen.

Vill ha klara regler
Sandvikenhus menar att man är på god väg med Vision Norrsätra, som förutom åldersuppdelat boende innehåller bland annat attraktiva etagevåningar, hyresradhus och bostadsrätter.
Hyresgästföreningen är förstås inte lika förtjust i tanken på bostadsrätter.
- Vi vill framför allt ha klara regelverk och att man ser till att reglerna följs. Om man blivit störd någon gång och upplever att ingen lyssnar så sprids det och området får en dålig image, säger Margareta Jansson på Hyresgästföreningen i Sandviken, som bott många år i Björksätra.
Och imagen är allt.
- Får ett område en stämpel som slum så blir det en självuppfyllande profetia, det leder alltid till kolossala trygghetsproblem, säger Göran Cars.
- Ett mer uppblandat område ger positivare rykten och en stolthet även för dem som inte bor i de finaste hyresradhusen, tror han.

HANNA JANSSON
026-277593
hanna.jansson@gd.se