Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protest mot avveckling

SANDVIKENAllt fler protesterar mot planerna på att lägga ner Murgårdsskolan i Sandviken.

Annons
- Är förslaget grundat på ekonomi eller pedagogik? frågar lärarna i ett öppet brev till kommunalrådet Stefan Hedin.
Även rektorn för låg- och mellanstadiet, Maud Wiklund-Andersson, är kritisk.
För en tid sedan presenterades en slutgiltig rapport från den konsultgrupp som utrett de framtida lokalbehoven för Sandvikens grundskola.
Förslaget innebär bland annat att Murgårdsskolan F-5 avvecklas helt till höstterminen 2006 och att högstadiet avvecklas helt till höstterminen 2010. Björksätraskolan föreslås också läggas ner. Även byskolorna har varit hotade men räddades tack vare en enig politikerkår.
Att lägga ner Murgårdsskolan skulle ge sex miljoner kronor om året i besparing. Det kan jämföras med de två miljoner kronor som det skulle ha gett att avveckla Jäderforsskolan, Alsjöskolan och Hammarby skola.
Nu har lärarna på Murgårdsskolan F-5 reagerat med ett öppet brev till Stefan Hedin.
Murgårdsskolan är den mest centrala skolan i kommunen, inflyttningen till Nya Bruket är stor och skolan har - till skillnad från flera andra av kommunens skolor - två idrottshallar, egna slöjdlokaler och bibliotek, konstaterar personalen.
- Var hittar vi likvärdiga lokaler i de nya skolorna? skriver de.
Personalen undrar också om man har beräknat kostnaderna för att låta barn åka buss till andra skolor.
Rektorn för Murgårdsskolan F-5, Maud Wiklund-Andersson, står inte bakom skrivelsen men även hon har varit öppet kritisk mot det liggande förslaget. Hon har lagt ett förslag till alternativa lösningar för att kunna ha kvar skolan i framtiden.
- Jag tycker att det är fel att lägga ner en stor central skola och att ha kvar skolorna i ytterkanten av kommunen i stället, säger hon.
Hon har bland annat föreslagit att högstadiets sexor skulle kunna gå kvar på F-5-skolan i stället för att börja på högstadiet. Dessutom tycker hon att man ska satsa på att ha kvar Murgårdsskolan som en F-9-skola.
Även föräldraföreningen på Murgårdsskolan har reagerat mot nedläggningsplanerna och har bland annat bjudit in Stefan Hedin till ett diskussionsmöte som ska hållas i november.

KARIN BERGKVIST