Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester gav resultat

SANDVIKEN
I vintras anmälde personalen på Ängsbackens äldreboende sin egen arbetsplats till arbetsmiljöinspektionen.

Då gick de på knäna och orkade inte längre.
Sedan dess har nya rutiner införts, och två tjänster tillkommit.
-Det mesta håller på att åtgärdas. Jag tycker det har blivit bättre, vi har fått tillbaka glädjen att arbeta, säger Magnus Jennevret, skyddsombud på Ängsbacken.
I går fick arbetsmiljöinspektionen ett skriftligt svar från kommunen på vad de gjort åt situationen på Ängsbacken. När arbetsplatsen inspekterades i våras hittade man nämligen sju punkter att klaga på. Bland annat att larmet inte fungerade som personalen ville, och att utrymningsvägarna var blockerade. Dessutom efterlyste arbetsmiljöinspektionen en skriftlig arbetsmiljöpolicy.

Personalbrist
Enligt Magnus Jennevret var dock det största problemet personalbrist. Och efter deras nödrop i november, då de utmanade kommunalrådet Stefan Hedin att komma och jobba hos dem, har de fått tillbaka de två tjänster som hade sparats in.
Magnus Jennevret är övertygad om att det var deras högljuddhet som gav resultat.

Nya rutiner
Sedan dess har kommunens socialkontor, som ansvarar för äldrevården, tagit fram gemensamma rutiner för hela sin verksamhet. De kallas för SAMA, systematiskt arbetsmiljöarbete, och ska leda till att bland annat säkerhetsarbetet förbättras på de olika arbetsplatserna.
I sitt svar till arbetsmiljöinspektionen hänvisar kommunen till SAMA i de fall där inspektörerna efterlyste skriftliga rutiner för arbetsmiljön.
Arbetet med att se över larm och säkerhetssystem pågår just nu i hela Sandvikens kommun.

MAGNUS LUNDQUIST
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se