Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester mot behandlingshem

KUNGSGÅRDEN
Norråsen blir behandlingshem för avgiftade missbrukare av alkohol eller andra droger.
I alla fall om Åke Eriksson från Kungsgården får som han vill.

Annons
Sedan 1999 är han nykter alkoholist med en dröm om att ge andra den hjälp han själv fick. Men drömmen delas inte av majoriteten av de kungsgårdsbor som i går kom till ett informationsmöte på Norråsen.

Trångt i salen
Åke Eriksson hade räknat med att ett sextiotal skulle komma. Nu blev det närmare 200. Det var trångt i salen och många fick stå. Känslor som ilska och rädsla, gödda av föreställningar om något främmande, kom till uttryck.
- Är det inte bättre att satsa på att utbrända människor som verkligen är sjuka får hjälp, i stället för kriminella, var en reaktion.
- Var kommer alla pengarna ifrån? I slutändan är det väl vi skötsamma som får betala för de där, var en annan.

Arbetslag
De frågorna, som alla andra, fick svar från det arbetslag som är tänkt att arbeta på behandlingshemmet.
- Vem av oss känner inte en alkoholist? Hur många av er i Kungsgården har druckit hembränt? Det är kriminellt. Ni bor redan grannar till alkoholister och kriminella? Jag har ofta varit här ute och hjälp nerkissade och nerspydda grannar till er, sa Lasse Andersson, drogterapeut på Sandviks företagshälsovård.
Han kommer, om behandlingshemmet blir verklighet, att bo och finnas till hands på Norråsen.
Men riktigt alla var inte negativa.
- Lyssna på er själva. "De där"... Vad är det för människosyn? Det skulle kunna vara mitt eller ditt barn, jag eller du själv som får hjälp här. Är inte det något som är bra? sa Eva Hansson, kungsgårdsbo.
Hasse Hansson, med mångårig erfarenhet av missbrukarvård, är tilltänkt som behandlingschef.
- Tro mig, det här kommer att vara det nyktraste stället här i Kungsgården. Kravet för att få vara här är total nykterhet och drogfrihet, sa han.
Åke Eriksson var beredd på starka reaktioner efter de starka grannprotester som andra, liknande behandlingshem, väckt.
- Ja, men jag vill verkligen försöka föra en vettig dialog om det går. Det handlar om nyktra och skötsamma människor som hamnat snett, men som vill in i samhället, säger han.

Idealiskt ställe
I ett och ett halvt år har han letat efter ett lämpligt ställe att starta ett behandlingshem.
Norråsen ser han som ett idealiskt ställe som skulle kunna erbjuda 20 platser för män från 18 år och uppåt. Åke Eriksson har nu sökt tillstånd hos länsstyrelse och socialnämnd. Tanken är att först hyra Norråsen under ett och ett halvt år för att sedan kunna köpa det.
Om Åke Erikssons drömmar blir verklighet hänger nu på länsstyrelse och socialnämnd. Och kanske också på mot- eller välviljan hos kungsgårdsborna.

SOFIA ÖHLANDER