Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester motskolnedläggning

En enig opposition vill behålla Bodås skola och är tveksamma till en flytt av barnen från Bodås till Tallbackens förskola.
– Vi tror på en inflyttning och föräldrarna har uttryckt önskemål om en friskola, säger Hans Backman, FP.

Redan vid allmänhetens frågestund före kommunfullmäktige dök frågan om Bodåsbarnens flytt till Torsåker upp.

Kasper Eklöw var orolig för miljön på Tallbackens förskola, där flera ur personalen och barn har besvär med hälsan. Förskolan har haft fuktskador, men Hoforshus ordförande, Hans Forsberg, försäkrade att en utredning visar inga tecken på mögel i lokalerna.

Ändå ska miljön vid förskolan utredas vidare för att försöka hitta de problem som eventuellt finns eftersom personal och barn påverkas negativt.

– Tre från personalen har haft ögonbesvär, men frånvaron hos barnen är inte högre än på andra förskolor, påpekade han.

När kommunfullmäktige skulle behandla två medborgarförslag där föräldrar motsatte sig flytten, visade den samlade oppositionen att man inte godtar stängningen av Bodås skola.

Pär Åslund, FHT, efterlyste en konsekvensanalys han har som tjänsteman åt barn- och utbildningsnämnden tittat på förskolans miljöproblem och han var orolig då fuktskadorna omfattning inte är utredd.

Från alliansens sida ville man stoppa flytten eftersom man hoppas på en inflyttning av barnfamiljer till Torsåkersbygden. Det är något som ger underlag för en fortsatt skola i Bodås.

Kenneth Axling, ordförande i barn- och utbildningsnämnden hade efter träffar med föräldrar och barn bara positiva omdömen.

– Barnen vill flytta och beslutet är väl underbyggt, framhöll han.

Beslutet i fullmäktige blev att majoriteten, S, V, MP, godkänner att Bodås skola och förskola stängs redan i höst medan en samlad opposition, C, FP, M, KD och FHT motsatte sig stängningen.