Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protesterar mot att trädet fälls

I onsdags togs det kontroversiella beslutet: äppelträdet på Söder ska kapas.
I protest mot beslutet tog Denise Fahlander på fredagen plats under trädet.

När Gefle Dagblad kom till trädet i Sofiaparken vid halvniotiden på fredagsmorgonen hade Denise Fahlander redan suttit där i ett par timmar. De vida trädgrenarna skyddade henne och hunden Molly från att bli blöta i regnet.

– Jag bor i Gävle och har följt diskussionen om trädet i media. Jag blev jätteledsen och besviken när jag läste att det ska huggas ner, säger hon.

Denise Fahlander företräder organisationen Omställning Gästrikland som jobbar för ett hållbart samhälle. Kommunens beslut motverkar föreningens mål, tycker hon.

Det var på byggnads- och miljönämnden i onsdags som en oenig skara kommunpolitiker tog beslutet att trädet får kapas. Radhus och garage ska byggas på tomten.

Beslutet vinner laga kraft tre veckor, men enligt Naturskyddsföreningen har den privata markägaren rätt att fälla trädet redan nu.

– Jag kommer att sitta här hela dagen och hoppas att fler kommer hit så att vi kan hjälpas åt att skydda trädet, säger Denise Fahlander.

Vad gör du om de kommer hit för att fälla trädet?

– Jag hoppas att de kan förstå om jag pratar med dem. Det finns så mycket fakta som talar för att trädet borde få vara kvar, säger hon.

Per-Olof Erickson, aktiv i Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län, säger att det är en skandal för Gävle kommun om trädet försvinner.

– Det är upp emot 200 år gammalt och unikt. Det är det största trädet i omfång i Sverige. Kommunen kommer att få leva med detta under lång tid framöver, säger han.

Gefle Dagblad har varit i kontakt med den privata markägaren som planerar att bebygga tomten, men han har avböjt att kommentera protesterna.

På frågan när trädet kommer att kapas svarar han att det inte kommer att hända något än på flera veckor.

Jörgen Edsvik, S, ordförande i kommunens byggnads- och miljönämnd, motiverar beslutet med att det råder brist på bostäder i centrala Gävle och att staden behöver förtätas.

– Det måste startas en hel del större bostadsprojekt, exempelvis i södra Hemlingby och Varva.

– Normalt när det gäller innerstaden tittar vi annars på lucktomter där det i dag är parkeringsplatser. Så den här tomten är ett ganska extremt undantag, säger han.