Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protesterna hjälpte inte

GÄVLE Grååsens skola läggs ner. Minst fyra förskolor stängs. Barngrupperna växer till 18 barn i snitt.
Barn- och ungdomsnämnden tog i går en lång rad impopulära beslut.

Att politikerna bryter mot vallöftet om färre barn och i stället tar in fler barn i grupperna är så impopulärt att lärarförbundet kunde överlämna protestlistor med 4 000 namn mot förslaget. Men varken det, eller demonstrationen som hölls före mötet, påverkade beslutet.

Precis som förra gången nämnden sammanträdde trängdes åhörare - berörda föräldrar, barn och personal - utanför sammanträdeslokalen.
Jens Leidermark, s, passade på att förklara för åhörarskaran att nämndens viktigaste uppgift är att fördela pengarna. Konsekvenserna för barnen ville han inte diskutera.

Förslagen om vilka förskolor som ska stängas har bara varit offentligt en vecka. På många förskolor har man ännu inte fått information om hur förslagen drabbar den egna förskolan. Miljöpartiet, vänsterpartiet och folkpartiet ville därför skjuta på besluten om vilka förskolor som ska läggas ner för att personal och föräldrar i förskolan skulle få rätt till samma politiska process som nämnden tidigare gett till skolan. Detta röstade dock majoriteten nej till.
I stället tog man alla besluten enligt det förslag som fanns.
Också när det gäller Grååsens skola gjorde mp, v, och fp ett försök att få nämnden att skjuta upp beslutet till i februari, när alla andra skolnedläggningar ska beslutas
Men trots fina ord från flera av politikerna om hur tråkigt det är att lägga ner en skola röstade majoriteten för nedläggning.
Barnen från Grååsens femma och sex som stod utmed en av väggarna i salen och lyssnade undrade förvirrat vad beslutet egentligen blev och en av föräldrarna muttrade ilsket att nu blir det Engelska skolan i stället.
Enligt förslaget ska barnen från Grååsen erbjudas plats på Fridhemsskolan och kommunen därigenom spara cirka två miljoner kronor. Men om många föräldrar sätter hotet om att låta barnen börja i en friskola i verket blir besparingen nästan ingenting, eftersom kommunen betalar cirka 49 000 kronor per år och elev i bidrag till friskolorna.

När det gäller förskolorna tog nämnden dels ett beslut om att stänga Krusbärsgården, Flygelgården, Fruns Hage och Barnängsgården, dels ett beslut om att förvaltningen "på bästa möjliga sätt och så snabbt som möjligt och enligt bifogad skrivelse ska minska förskolans kostnader med 23 miljoner kronor".
Det senare innebär bland annat att ett tiotal förskoleavdelningar stängs och i stället förvandlas till "dragspelsavdelningar". Ytterligare några förskolor kommer också att stängas.

Nämnden godkände också internbudgeten för 2004. Den största besparingen gör man genom att förskolornas barngrupper blir större.
Både Lärarförbundet och Kommunal har reserverat sig mot att beslutet gör att arbetsbördan för personalen ökar, vilket kan leda till ökad sjukskrivning.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se