Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykiatrin beroende av inhyrda läkare

GÄVLE
Utan hyrläkare kommer det inte att gå att upprätthålla den medicinska säkerheten och rättssäkerheten inom vuxenpsykiatrin i Gästrikland.

Annons
Den bedömningen gör Cecilia Malmstedt, verksamhetschef vid länssjukhusets psykiatriska klinik.
- Vi är beroende av hyrläkare och jag räknar med att vi får våra dispensansökningar beviljade, säger hon.
Det är inte bara hälsocentraler utan även flera sjukhuskliniker som flitigt anlitar inhyrd personal. Länssjukhuset har fram till och med augusti månad i år spenderat 15 miljoner kronor på hyrpersonal. Det är betydligt mer än tidigare år. Bristen på vissa personalkategorier har tilltagit och det har tvingat fram ett ökat anlitande av bemanningsföretag.
Sjukhuset hyr inte bara läkare utan även sjuksköterskor och logopeder. Medicinområdet, kvinnokliniken och psykiatriska kliniken är de stora användarna. Bland annat sköts en del av jourerna av hyrläkare. Inhyrda barnmorskor har i sommar varit en förutsättning för att förlossningen skulle fungera.
Inom vuxenpsykiatrin är bemanningsläget på läkarsidan mycket ansträngt. Av klinikens 12,5 läkartjänster är endast 5,5 besatta. En av läkarna, Cecilia Malmstedt, är dessutom verksamhetschef och ägnar därför det mesta av sin tid åt annat än kliniskt arbete.
För att kunna bedriva psykiatri på en anständig nivå måste kliniken kontinuerligt hyra specialistläkare. I genomsnitt finns 2,5 hyrläkare i tjänst på kliniken.

Skriande läkarbrist
Kliniken har via annonsering och headhuntingföretag försökt rekrytera läkare men inte lyckats. Bristen på specialistläkare inom psykiatrin är skriande i hela Sverige. Inhyrning är det enda alternativ som står till buds, menar Cecilia Malmstedt.
Hon framhåller att kostnaderna för hyrläkarna ryms inom klinikens budget.
- Eftersom vi har så många läkartjänster vakanta räcker pengarna trots att hyrläkare kostar mycket mer än ordinarie läkare.
Psykkliniken har ansökt om dispens för att få fortsätta anlita hyrläkare i nuvarande omfattning. Ett stopp skulle få förödande konsekvenser, anser Cecilia Malmstedt. Vården skulle inte kunna bedrivas under säkra former. Rättssäkerheten för tvångsvårdade patienter skulle naggas i kanten om det saknades specialistläkare att göra kontinuerliga bedömningar av patienterna. Jourbördan skulle också bli orimligt tung för de ordinarie läkarna.
Psykkliniken har avtal med hyrläkare som sträcker sig fram till årsskiftet. Ett eventuellt stopp skulle därför märkas först nästa år.
Hittills har fem ansökningar om dispens från hyrpersonalstoppet skickats från länssjukhuset till tillförordnade landstingsdirektören Lars Gustafsson. Denne har dock ännu inte tagit ställning till om de ska beviljas eller inte.Björn
Hanerus
026-15 96 34 bjorn.hanerus_gd.se