Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykiatrin granskas efter två självmord

Hälsocentralen fick inte veta att mannen blivit utskriven från psykiatrin och strax efter att han själv sökt upp den tog han sitt liv.
Psykiatrin i länet har anmält till socialstyrelsen att två män har tagit sina liv trots att de sökt hjälp hos vården.

En av männen fick remiss från hälsocentralen och blev inlagd på en psykiatrisk avdelning när han blev sämre och det fanns risk att han skulle ta sitt liv. När han skrevs ut fyra månader senare nådde ingen information hälsocentralens läkare och den planerade uppföljningen blev aldrig av. Mannen sökte själv hjälp på hälsocentralen när han blev sämre, men tog sitt liv innan han fick en tid hos psykiatrin.

Landstinget håller nu på att se till att något liknande inte ska hända igen.

Den andre mannen hade sedan många år kontakt med psykiatrin. Före jul uteblev han från två läkartider och tog några dagar efter den senaste läkartiden sitt liv. Enligt anmälan till socialstyrelsen var det oväntat både för personal och anhöriga.

Landstinget är enligt lex Maria skyldigt att anmäla alla gånger någon tar sitt liv inom fyra veckor efter att ha haft kontakt för vård. Socialstyrelsens granskning ska bidra till att upptäcka fel i omhändertagandet och förhindra och förebygga självmord.