Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykiskt sjuka hamnar i kläm

GÄVLE
Trots att personalen på Ria i Gävle slog larm tvångsomhändertogs inte en svårt psykiskt sjuk man.

En tid senare gick mannen in i en butik och gick till angrepp mot flera personer. Han greps och dömdes till rättspsykiatrisk vård.
- Psykiatrin är bunden av sina egna lagar, tycker Leif Rundlöf, ansvarig för den dagliga verksamheten vid Ria i Gävle.

Bor på Ria
Den senaste tidens tragiska händelser - mordet på en femårig flicka i Arvika och mordet på utrikesminister Anna Lindh - har skapat en stor diskussion om psykvården i Sverige.
Ria är en öppen verksamhet för missbrukare som drivs av Gävles kristna råd. Leif Rundlöf kommer dagligen i kontakt med människor med missbruksproblem, många av dem har så kallad dubbeldiagnos, det vill säga har både psykiska problem och är missbrukare. Många är också hemlösa och bor på Rias härbärge.
- Antalet personer här med någon psykisk störning har ökat. Just nu har vi till exempel en mycket aktiv schizofren person här.

Goda intentioner
Leif Rundlöf tycker att Ria har ett bra samarbete med socialtjänsten och med psykiatriska kliniken. Han är också noga med att påpeka att alla som jobbar med psykiskt sjuka har goda intentioner och lyfter fram Douglasprojektet i Gävle som något mycket positivt.
Projektet är ett samarbete mellan kommun och landsting och syftar till att fånga upp just svårt psykiskt störda missbrukare. I Gävle finns för närvarade mellan 60 och 70 personer med sådan diagnos.
Men det finns förstås svårigheter som gör att de sjuka kommer i kläm. Till exempel är det mycket svårt att få hjälp via psykakuten. Det måste verkligen vara akut och den hjälpsökande får inte vara påverkad.
- Det kan jag förstå på sätt och vis men utifrån hur verkligheten ser ut för många psykiskt sjuka med missbruk blir det helt knäppt.
Han berättar också att man ibland upplevt det som svårt att få hjälp till vissa personer, trots att det varit uppenbart att de har en kraftig störning.

Utan resultat
Mannen som greps efter att ha gått till angrepp i en butik var en sådan person. Han hade dubbel diagnos och från flera håll kom rapporter om att hans psykiska tillstånd kraftigt försämrades. Leif Rundlöf vädjade om att läkare skulle besöka mannen men fick svaret att det skulle kunna anses som hemfridsbrott. Han vädjade då om ett tvångsomhändertagande men utan resultat.
- Ur alla synvinklar, även den här mannens, hade det varit bättre om han fått hjälp innan någonting hände.
De allra flesta psykiskt sjuka människor begår inga brott, påpekar Leif Rundlöf. Men lidandet för alla psykiskt sjuka är stort.
- Jag har hört så många kollegor berätta att man i dag accepterar så mycket innan det blir någon åtgärd. Det innebär ett sådant lidande. Människor gör handlingar som galningar men de måste hantera vad de gjort när de blivit friska.

KARIN BERGKVIST
026-15 96 29