Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Publiken gungade på Uppsala Reggaefestival

När Alpha Blondy på lördagsnatten lämnade Uppsala Reggaefestivals stora scen lät publiken visa sin uppskattning. Spelningen satte punkt för en festival där de stora dragplåstren imponerade stort.
Festivalen, som inleddes i torsdags, hade en lyckad blandning av artister. Allt från fjortonåriga Junior Natural, eller Teo Lindström som han egentligen heter, till jamaicanska legenderna i The Heptones, som fick publiken vid tältscenen i extas. Speciellt lyckad var covern på Dylans/The Bands låt "I Shall Be Released".
Att svensk reggae kan mäta sig med de allra största stjärnorna visade inte minst Kultiration med sin folkmusik- och jazzinfluerade reggae. Sångaren Marcus Berg visade upp hela registret och utstrålar mer självsäkerhet varje gång man ser honom.
T.O.K:s spelning på lördagskvällen fick dancehallentusiasterna att släppa loss. De tre sångarna bjöd visserligen på tröttsamt mycket publikfrieri och smörande i mellansnacket, men kompenserade det genom samspelthet och fart.
Själva festivalområdet var något mindre i år än tidigare eftersom en del avsatts för tältande besökare. Stämningen blev intimare än vanligt, och när Ky-Mani Marley spelade sin pappas "No Woman No Cry" vajade många tändare i luften. Alpha Blondy, som sjunger både på franska och engelska gjorde ingen besviken trots höga förväntningar. I wish you where here har kanske aldrig låtit bättre.
Men allt var inte tjo och tjim under festivalen. På söndagen redovisade Uppsalapolisen siffrorna efter insatserna. Omkring 300 personer är misstänkta för narkotikabrott, vilket betyder en mindre ökning jämfört med tidigare år.
Festivalen har även under flera år brottats med ekonomiska bekymmer. Om årets upplaga gick med vinst eller inte är fortfarande oklart, men arrangören Yared Tekeste gav på lördagen lugnande besked om framtiden.
- Det här var nionde gången festivalen anordnades. Jag hoppas få se er alla den tionde. Tack!, ropade han från den stora scenen.
Max Schüllerqvist