Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Purjolökspaj

Annons

För 4 personer
Till degen:
150 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Till fyllningen:
2 purjolökar
4 dl gräddmjölk
4 ägg
salt och vitpeppar
1 krm riven muskot
smör

Gör så här:
1. Kör samman mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt några matskedar kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Överarbeta inte, det ger en seg deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila en timme i kylskåp innan utbakning.
2. Kavla ut degen och klä en smörad pajform. Förgrädda pajskalet 15 minuter i 200 graders ugn.
3. Skölj och strimla purjolökarna fint. Fräs löken med smör i kastrull ett par minuter.
4. Vispa samman gräddmjölk, ägg och kryddor. Ta ut den förgräddade pajen, lägg i purjolök och slå på fyllningen.
5. Sätt in pajen mitt i ugnen och grädda 35 minuter i 200 graders ugn.
Dan Strandqvist/TT Spektra