Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Purjolökspaj

För 4 personer
Till degen:
150 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Till fyllningen:
2 purjolökar
4 dl gräddmjölk
4 ägg
salt och vitpeppar
1 krm riven muskot
smör

Gör så här:
1. Kör samman mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt några matskedar kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Överarbeta inte, det ger en seg deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila en timme i kylskåp innan utbakning.
2. Kavla ut degen och klä en smörad pajform. Förgrädda pajskalet 15 minuter i 200 graders ugn.
3. Skölj och strimla purjolökarna fint. Fräs löken med smör i kastrull ett par minuter.
4. Vispa samman gräddmjölk, ägg och kryddor. Ta ut den förgräddade pajen, lägg i purjolök och slå på fyllningen.
5. Sätt in pajen mitt i ugnen och grädda 35 minuter i 200 graders ugn.
Dan Strandqvist/TT Spektra