Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Py Bäckman och Janne Bark turnerar Gävleborg runt

Py Bäckman och Janne Bark är just nu ute på en tolvdagarsturné i regi av Micke Finell. Vi fick ett snack med dem om Ulf Lundell, åldersfascism och P4.

Annons

Gilla GD Kultur och Nöje på Facebook för fler nöjesnyheter

Py Bäckman befinner sig i Skutskär när GD når henne. Där är hon och kollegan Janne Bark inhysta i Micke Finells fort där turnémanagern och saxofonisten bygger instrument-casar och har en studio.

– Vi usla musiker får bo här, det ser ut som en hangar, med gallerstängsel kring, skrattar Py Bäckman.

Under fredagskvällen ska duon Py & Bark spela på Salen, Teatern på samma ort. Tolv spelningar på tolv datum har Micke Finell satt ihop åt duon. Våren 2015 kom egenutgivna albumet "Vi är bara människor" där Bark står för musiken till största del och Bäckman för texterna. Sången turas de om med. Turnén består av material från skivan plus Py Bäckmans klassiska örhängen.

– Det är en svinbra platta, men P4 addar den inte. De spelar bara mina låtar från 80-talet. Det ser ut som man inte gör några nya låtar, men jag har ju gjort massa sedan 80-talet.

Jag flikar in en nördfråga.

– Om de skulle köra "Svarta spetsar"? Nej, det skulle jag absolut inte tro, då är det nog "Camelot" från den plattan ("Narrarna dansar" - utgiven 1986), säger Py Bäckman.

Py och Janne har känt varandra sedan tidigt 80-tal. Men det var först nu de kom till skott att göra ett renodlat projekt gemensamt. I bandet ingår Mats Nilsson på bas (som även har producerat skivan) och Sandvikens musiknestor Ingemar Dunker på trummor. Py Bäckman är uppvuxen i Iggesund i Hälsingland. Kopplingen till Gävle är given då hon skrev låtar åt Nordman under många år (till exempel stora hitten "Be mig").

Läs mer: Recension: Py Bäckman och Hille Kyrkorkör 2013

Py Bäckman langar över luren till Janne Bark. Vi konstaterar att duon kommer spela i Gävle på torsdag, samma vecka som Melodifestivalen-hysteri råder i stan. Han har själv varit med i festivalen 1995 i kvartetten Lindbom-Bark-Ådahl-Stolt med låten "Följ dina drömmar" (ytterligare en Gävlekoppling i Simon Ådahl alltså) med en femteplacering. Året därpå deltog han med "Gör någon glad" tillsammans med Lasse Kronér, Peter Lundblad (som avled 22 december i fjol), Nick Borgen och Lennart Grahn, vilken slutade på placering sex.

Läs mer: Recension: Py Bäckman, Rune Broberg och Mariakören 2010

Men kanske allra mest känd är Janne Bark som Ulf Lundells ständige gitarrist sedan 80-talet. Det är svårt att undvika ämnet då den populära podcasten Lundellbunkern är i ropet just nu. Den går i final 2 mars på Södra Teatern i Stockholm och går ut på att en panel lyssnar på alla skivor i Ulf Lundells box "Hemåt genom Rift Valley".

Janne Bark avslöjar att han varit i kontakt med podd-makarna och kanske kan vi få se eller höra honom i den. Än så länge har Janne Bark inte hört ett enda avsnitt, men jag berättar att han nyligen beskrevs som mannen som "ger den ärmlösa t-shirten ett ansikte".

– Det är både ris och ros har jag förstått. Men jag tar det inte så allvarligt.

Janne Bark pratar om åldersfascismen i Sverige. ett exempel är Melodifestivalen där medelåldern på artisterna klart ligger under 30 åtminstone. Janne tycker Danmark och England till exempel, har mindre ängslig inställning till äldre artister. Här är det som att artisten är förbrukad som 35-åring, har han en känsla av. Han ursäktar sig för att låta som en "bitter gubbe" och medger att det finns undantag som Sven-Bertil Taube som blivit "råkult" på ålderns höst.

– Branschen är inte så lätt. Jag och Py har gjort en albumplatta. Vi behöver inget skivbolag utan säljer den på ställena där vi spelar. I dag är det väl annars bara stora utländska akter ... och Uffe Lundell förvisso, som säljer skivor. Ingo Johansson sa en gång efter att han flyttat till Florida, att "Här har jag varit en champ livet ut, men inte i Sverige".

Bitter är han dock alltså inte Janne Bark.

– Turnén här puttrar på och jag har jävligt roligt.