Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Raad från Gävle kan bli Årets Eldsjäl

Den 16 februari utses Sveriges Eldsjäl. Raad Al-Duhan från Gävle är en av dem som kan vinna det ärofyllda priset.
– Det är kul, det känns verkligen härligt.

Han är grundare av Gefle Legend Club, som kan beskrivas som en mångkulturell sportklubb. Men för Raad Al-Duhan handlar det om mer än sport.

– Gävle behöver göra en hel del för att hindra missbruket och brottsligheten. Ska vi vägleda våra barn och ungdomar måste vi ha någonting att erbjuda.

Han menar bland annat att det saknas fritidsgårdar i centrala Gävle, något som behövs. Men ska det göras måste det göras på rätt vis, menar Raad Al-Duhan.

– Det måste vara platser som har det som ungdomarna vill ha, inte det som vuxna tror att de vill ha. Vi måste lyssna på ungdomarna och låta dem vara med och bestämma.

Gefle Legend har funnits i ett år och har 230 medlemmar, men vem som helst kan komma in och testa olika sporter som erbjuds. Klubben har även flera sponsorer. Men grundaren säger att han önskar att kommunen skulle vara mer delaktiga.

– Jag hoppas att även kommunen kommer vara aktiva, de har varit lite tröga hittills. De måste vara mer aktiva, speciellt kultur- och fritidsförvaltningen. Vi har kommit väldigt långt utan stöd från kommunen, men jag tycker att de ska ta sitt ansvar.

Men med eller utan kommunens stöd har Raad Al-Duhan nominerats till Årets Eldsjäl i Sverige. Blir han en av de tre finalisterna får han åka ned till Göteborg och var med på galan som direktsänds i tv. Men även om det inte räcker hela vägen ser sig Raad som en vinnare.

– Jag har redan vunnit det största priset, att rädda människoliv. Att vara nominerad är stort och uppskattat, men ett pris är ett pris. Men att rädda någon är det det största som finns. Det finns så många som behöver stöd och uppmuntran och det är det jag strävar efter att ge.