Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rabatter gav klirr i kassan

SANDVIKENStUdenthäFtet vann i går pris som Sandvikens bästa ungdomsföretag 2001/2002.Det betyder ett tillskott i kassan på 3 000 kronor för eleverna Niclas Stahlén, Lina Witasp, Sanna Borgman och Sara Severin.

Annons
Under sitt sista gymnasieår har de startat och drivit ett framgångsrikt företag. Produkten har varit ett häfte med rabatter hos 19 av Sandvikens företag.
- Det känns skönt att få bevis på att man gjort något bra, speciellt som vi har lagt ned så mycket fritid på det här, säger Sara Severin.
Företaget har drivits som ett så kallat UF-företag i samband med gymnasiekursen Småföretagande. Kursen är på 60 timmar men arbetet med StUdenthäFtet har krävt mer än dubbelt så mycket tid. En affärsplan har utvecklats, företag har övertalats att ge rabatter, tryckning har fixats och drygt 100 häften har sålts.
Hjälp och rådgivning har eleverna fått av läraren Christer Bergman och Ann-Britt Rosén Modig på Sandvikens tryckeri.
Totalt har fem ungdomsföretag drivits i Sandviken i år. Endast tre av dem är fortfarande i gång. Andrapriset gick till ett gäng tjejer som tillverkat bordstabletter efter kundernas önskemål.

Dags att avveckla
Det var Företagarna i Sandviken som tillsammans med kommunens näringslivsenhet Närab delade ut priserna.
I förstaprismotiveringen talade de om en övertygande och engagerande redovisning av såväl affärsidé som verksamhet.
Snart är det dags för eleverna att avveckla sina företag och det är inte utan att de drar en liten suck av lättnad.
- Det var otroligt mycket jobb med att gå ut till företagen och fråga om de ville vara med, förklarar Sanna Borgman.
Hon och de andra har insett att det är jobbigare att driva ett företag än de trott. Planer och rapporter och redovisningar har ändå inte avskräckt dem från att arbeta som företagare i framtiden.
- Men då vill jag vara chef, skrattar Sara Severin.

HANNA JANSSON
026-27 75 93
hanna.jansson