Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Råd inför villaköpet

Det är lätt att låta sig förföras av mäklarnas annonser och att drömma om en tjusig villa eller en häftig lägenhet. Men att köpa bostad är ofta det dyraste köpet i en människas liv. Det gäller att inte bli lurad.

Mäklarens bild kanske visar det perfekta köket och ljusa, fräscha rum med läcker inredning. Men lura inte dig själv, titta på det som verkligen betyder något. Viktigast är läget och att villan eller lägenheten är frisk och hel. En fastighet går ju inte att lämna tillbaka om du ångrar köpet.

Malin Hagberg på Svensk Fastighetsförmedling har varit mäklare i många år. Det här är hennes tips för en lyckad affär.

– Gör en behovsanalys. Varför ska du flytta, behöver du större eller mindre? Hur ser ekonomin ut?

Vart vill du bo och hur? Vill du bo i lägenhet, radhus eller parhus som är bostadsrätt eller vill du satsa på eget ägande och slå till på en villa?

Att äga ett hus gör att du påverkar dina egna kostnader, du är inte beroende av vad andra medlemmar tycker och du ansvarar helt och hållet för din bostad. Nackdelen är att det behövs en ekonomisk buffert om du behöver renovera taket, byta fönster eller göra en dränering. Vissa kostnader tillkommer också på huspriset som till exempel lagfart och eventuella inteckningskostnader, så kallade inköpskostnader.

Att bo i bostadsrättsförening betyder att föreningen har gemensam ekonomi och att föreningen ansvarar för fastigheten. Nackdelen kan vara att grannarna inte tycker som du och att du måste bidra till trivseln genom att vara med på städdagar. Fördelen är att du inte behöver bekymra dig om fastighetsskötseln. Däremot får du rusta inomhus för egna pengar.

Tänk också på storlek på bostaden, närhet till jobb, skola, butiker och så vidare, har du barn kanske du behöver barnpassning och ett nätverk. Finns det lekytor i närheten, hur är det med kommunikationerna och övrig service? Finns det garage och annan bekvämlighet? Klarar du många trappor? En stor tomt kräver skottning och trädgårdsskötsel men också underhåll.

När du vet vad du har för behov - kontakta banken.

– Vad får det kosta? Prata med banken eller jämför olika banker. De ger lånelöfte och behöver då uppgifter om inkomst, hemmavarande barn och den totala boendekostnaden.

Ränteläget har betydelse. Ska man binda eller ha rörliga lån?

– Har man marginaler kan man ha rörligt men är det på gränsen så kanske man bör binda lånet. Rådgör med banken, är Malins råd. Gör klart med bankkontakten först så du är förberedd, då sparar du tid för det kan gå fort när du väl hittar bostaden.

Behovet är kartlagt och banken säger ja. Nu är det dags att gå på visningar. När du hittat en bostad som motsvarar dina önskemål är det läge att vara noggrann och kritisk. Som köpare har du undersökningsplikt.

– Anlita en fackman om du inte har kunskap själv, det är mycket som inte är synligt. En del objekt är redan förbesiktade och då finns det protokoll så du vet vad du bjuder på. I vissa fall kanske det ändå behöver undersökas vidare beroende på vad som står i protokollet.

Om huset inte är förbesiktat ska du undersöka om det finns skador och då handlar det inte om vanligt boendeslitage. Våtrum ska till exempel vara fackmannamässigt gjorda. Titta också på fasaden, på tak, ventilation och känn efter om det luktar mögel eller verkar fuktigt i källaren. Finns det skador kan det bli riktigt dyrt.

En bostadsrätt är enklare att besikta och det kostar mindre. Här är det också föreningen som står för de stora, kostsamma bitarna och det är föreningens försäkring som gäller.

– Kolla eventuellt stambyte så du inte renoverar badrummet som kanske inom kort skall renoveras av bostadsrättsföreningen. Du köper även en del i föreningen, så undersök föreningens ekonomi.

Fundera också över hur händig du är. Vad kan du klara att fixa själv och vad måste du leja hantverkare till.

– Tänk långsiktigt, är Malins råd.

Fler och fler bostäder säljs via mäklare.

– Det är en trygghet med mäklare och det är säljaren som betalar. Mäklaren står för all annonsering som gör att det blir fler spekulanter. Vi ser också att alla handlingar är korrekta och är opartiska mot säljare och köpare. Dessutom erbjuder vi deklarationshjälp och banken tar vår värdering som grund för lån till köparen men tänk dock på att mäklaren ansvarar aldrig för fastighetens skick.

Vet man allt detta är det bara att börja leta efter drömobjektet.